Polędwiczka w szynce, w niewielkich rozmiarach - to danie na „jeden kęs”, ale z puree ziemniaczanym i warzywami staje się wykwintnym daniem obiadowym. Do przepisu użyłam szynki parmeńskiej, ale dobra będzie każda długodojrzewająca. Jest to delikatne danie o wyrazistym smaku sera i szynki.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe,
15 dag sera z niebieską pleśnią,
10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej,
30 dag ugotowanych ziemniaków,
cebula,
2 łyżki masła,
pieprz,
pół szklanki śmietany 9%.
Jak przyrządzić?
Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry.
Każdy kawałek lekko rozbić, posypać pieprzem.
Kawałki sera układać na mięsie i zawijać.
Następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrem szynki.
Przygotowane mięso układać w naczyniu żaroodpornym, dodać łyżkę masła i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę dodać startą cebulę, łyżkę masła, przyprawić solą i pieprzem.
Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego i przyciskając formować ślimaczki.
Tak przygotowane ziemniaki układać na pergaminie i piec w nagrzanym piekarniku, aż się zarumienią.
Sos wytworzony podczas pieczenia polędwiczek zlać na patelnię, dodać śmietanę i smażyć, aż zacznie gęstnieć.
Jak podawać?
Polędwiczki przełożyć na półmisek, polać sosem, ułożyć puree ziemniaczane i udekorować cząstkami pomidorów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |