Roszponka z serem pleśniowym

Przepis kulinarny
Roszponka z serem pleśniowym Zobacz 7 zdjęć

Liście roszponki o delikatnym orzechowym posmaku są bogactwem wielu witamin. Warto z nich skorzystać tuż po długiej w tym roku zimie, gdy nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów. Najlepsza metoda to spożycie roszponki na surowo, a wtedy wykorzystamy wszystkie jej wartości odżywcze. W połączeniu z innymi warzywami przygotujemy lekką, świeżą sałatkę, a pokruszony ser pleśniowy podkreśli jej walory i zaostrzy smak.

Składniki:

opakowanie roszponki,
15 dag pomidorków koktajlowych,
mała cebula,
natka pietruszki,
szczypiorek,
10 dag sera z błękitną lub zieloną pleśnią,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka kremu balsamicznego,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Przebrać i umyć listki roszponki, pomidorki przekroić na pół, cebulę drobno posiekać, natkę i szczypiorek pokroić.

Wszystkie składniki przełożyć do salaterki.

Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny, kremem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Jak podawać?

Przed podaniem wszystkie składniki lekko wymieszać.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł

Roszponka z serem pleśniowym: Podobne przepisy

Roszponka z serem pleśniowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy