Liście roszponki o delikatnym orzechowym posmaku są bogactwem wielu witamin. Warto z nich skorzystać tuż po długiej w tym roku zimie, gdy nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów. Najlepsza metoda to spożycie roszponki na surowo, a wtedy wykorzystamy wszystkie jej wartości odżywcze. W połączeniu z innymi warzywami przygotujemy lekką, świeżą sałatkę, a pokruszony ser pleśniowy podkreśli jej walory i zaostrzy smak.
Składniki:
opakowanie roszponki,
15 dag pomidorków koktajlowych,
mała cebula,
natka pietruszki,
szczypiorek,
10 dag sera z błękitną lub zieloną pleśnią,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka kremu balsamicznego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Przebrać i umyć listki roszponki, pomidorki przekroić na pół, cebulę drobno posiekać, natkę i szczypiorek pokroić.
Wszystkie składniki przełożyć do salaterki.
Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny, kremem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Jak podawać?
Przed podaniem wszystkie składniki lekko wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |