Kolorowa potrawa z dużą ilością świeżego szczypiorku, piersią z kurczaka moczoną wcześniej w occie jabłkowym. Papryka w trzech kolorach, szczypiorek, tarty imbir i odrobina przecieru pomidorowego nadają potrawie ostrości i sprawiają, że kurczak smakuje wybornie. Paleta kolorów i smaków idealna na wiosenny obiad.
Składniki:
70 dag piersi kurczaka,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
½ pęczka szczypiorku,
1 cebula,
1/3 szklanki octu jabłkowego,
1 szklanka bulionu warzywnego,
mały kawałek imbiru,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
½ marchewki,
½ szklanki oleju,
sól,
papryka słodka,
pieprz chili.
Jak przyrządzić?
Piersi myjemy i kroimy na kawałki. Zalewamy octem jabłkowym. Zostawiamy 2 łyżki octu, będą potrzebne przy smażeniu cebuli. Imbir ścieramy na drobnej tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek, cebulę i szklimy, zalewamy resztą octu i dusimy przez chwilę. Gdy płyn odparuje, wrzucamy cebulę do rondla. Na patelni zaś, na odrobinie oleju, smażymy starty imbir, dorzucamy mięso, cały czas mieszamy, gdy się zarumieni, przekładamy do rondla. Startą marchewkę smażymy przez minutę na odrobinie oleju a następnie, na reszcie oleju kawałki papryki. Je także przekładamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Wlewamy bulion, przecier, doprawiamy papryką oraz chili i dusimy ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek.
Jak podawać?
Gulasz podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |