Są dni, kiedy nie mamy ochoty na wykwintne, egzotyczne danie, ale na normalny obiad. Wtedy zawsze sprawdza się gulasz i najlepiej z mięsa, które nie gotuje się zbyt długo. To prosta potrawa, a smakuje naprawdę dobrze. Piwo w kuchni daje się łączyć prawie z każdym rodzajem mięsa, zmiękcza je. Gulasz podlany piwem traci swój swojski charakter i zyskuje lepszy smak.
Składniki:
50 dag wieprzowiny bez kości,
2 papryki,
2 cebule,
20 dag pieczarek,
szklanka jasnego piwa,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki sosu sojowego,
szczypiorek,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
pół kg ugotowanych ziemniaków,
2 łyżki mąki,
jajko.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę. Sos sojowy połączyć z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i z 2 łyżkami piwa. Sosem polać mięso i odstawić na godzinę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski lub kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w pół plasterki. Mięso podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i cebulę i razem chwilę smażyć. Przełożyć do garnka, wlać resztę piwa i pozostawioną marynatę, dusić pod przykryciem. Gdy mięso trochę zmięknie, dodać paprykę i dalej gotować. Miękkie składniki posypać szczypiorkiem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować paluszki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zarumienią.
Jak podawać?
Gulasz podawać razem z placuszkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |