Sałatka z młodej cebuli

Przepis kulinarny
Sałatka z młodej cebuli Zobacz 5 zdjęć

Młoda cebula czy dymka wspaniale sprawdzają się jako składnik sałatek. Po krótkim gotowaniu cebula traci ostrość, mięknie, staje się chrupka i słodkawa. Przestaje dominować i może stać się równym partnerem nawet dla delikatnych w smaku warzyw czy innych składników sałatek. Tym razem młoda cebula w zestawie z jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Sałatkę można doprawić na kilka sposobów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret.

Składniki:

2 pęczki młodej cebuli,
2 łyżki soku z cytryny,
4 jajka,
4 łyżki siekanego koperku,
sól,
szczypta cukru,
majonez, musztarda lub sos winegret.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone jasne części młodej cebuli lub dymki kroimy w grube krążki i na 3 minuty wkładamy je do wrzącej osolonej wody. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą, solimy i polewamy jednym z wybranych sosów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret . Przed podaniem mieszamy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Sałatka z młodej cebuli: Podobne przepisy

Sałatka z młodej cebuli: wypróbuj również

Powiązane Tematy