Młoda cebula czy dymka wspaniale sprawdzają się jako składnik sałatek. Po krótkim gotowaniu cebula traci ostrość, mięknie, staje się chrupka i słodkawa. Przestaje dominować i może stać się równym partnerem nawet dla delikatnych w smaku warzyw czy innych składników sałatek. Tym razem młoda cebula w zestawie z jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Sałatkę można doprawić na kilka sposobów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret.
Składniki:
2 pęczki młodej cebuli,
2 łyżki soku z cytryny,
4 jajka,
4 łyżki siekanego koperku,
sól,
szczypta cukru,
majonez, musztarda lub sos winegret.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone jasne części młodej cebuli lub dymki kroimy w grube krążki i na 3 minuty wkładamy je do wrzącej osolonej wody. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą, solimy i polewamy jednym z wybranych sosów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret . Przed podaniem mieszamy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |