Sposób na tanie danie - pół puszki zielonego groszku, nieco białego sera, plus dodatki sprawiające, że da się z tego usmażyć placuszki, czyli jajko i trochę mąki. Koszt posiłku dla 4 osób to jakieś 6 złotych, więc danie zasługuje na miano „niemal za darmo”, ale smak już taki tani nie jest. Zestawienie smaków groszku i białego sera jest zaskakująco udane, a gotowe placuszki można polać ulubionym sosem na bazie jogurtu, dodatkowo uszlachetniając ich smak.
Składniki:
30 dag białego sera,
pół puszki zielonego groszku,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mąki,
2 łyżki śmietany,
2 jajka,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
1/3 szklanki oleju.
Jak przyrządzić?
Ser przekładamy do salaterki, dodajemy jajka i bułkę tartą i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, a jeśli ciasto zrobi się zbyt gęste, by dalej je miksować, dodajemy odrobinę śmietany. Do masy wsypujemy zielony groszek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dobrze mieszamy widelcem, nie przejmując się, że zgniatamy groszki. Masa będzie dość luźna i mokra, więc nakładamy ją na rozgrzany olej łyżką, a następnie lekko uklepujemy, by placuszki były płaskie. Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony, by placuszki uzyskały złoty kolor.
Jak podawać?
Podajemy solo, z sosem jogurtowym, albo z ziemniakami i gotowaną marchewką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |