Deser idealny dla wielbicieli smaku szarlotki. Crumble to najszybszy i najprostszy pieczony deser. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kruchego ciasta i owoców, gdyż crumble to właśnie owoce pod kruszonką. Propozycja crumble z jabłkami to „szarlotka na skróty” – robi się je znacznie szybciej i ma mniej kalorii, a smakuje równie dobrze. Taki deser to świetny pomysł na szybki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości lub dzieci, które proszą o coś słodkiego.
Składniki:
4 średnie jabłka,
2 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżka cynamonu w proszku,
4 łyżki masła,
1 łyżka soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posypując warstwy cynamonem. Całość skrop sokiem z cytryny. W głębokim talerzu wymieszaj cukier i mąkę, a następnie dodaj kawałeczki masła i połącz składniki ze sobą (tak jak przy tradycyjnej kruszonce). Posyp kawałeczkami ciasta owoce i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Piecz przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Jak podawać?
Doskonale smakuje zarówno na ciepło (podawane np. z gałką lodów lub bitą śmietaną) oraz na zimno.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |