Jabłkowe crumble z cynamonem

Przepis kulinarny
Jabłkowe crumble z cynamonem

Deser idealny dla wielbicieli smaku szarlotki. Crumble to najszybszy i najprostszy pieczony deser. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kruchego ciasta i owoców, gdyż crumble to właśnie owoce pod kruszonką. Propozycja crumble z jabłkami to „szarlotka na skróty” – robi się je znacznie szybciej i ma mniej kalorii, a smakuje równie dobrze. Taki deser to świetny pomysł na szybki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości lub dzieci, które proszą o coś słodkiego.

Składniki:

4 średnie jabłka,
2 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżka cynamonu w proszku,
4 łyżki masła,
1 łyżka soku z cytryny.

Jak przyrządzić?

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posypując warstwy cynamonem. Całość skrop sokiem z cytryny. W głębokim talerzu wymieszaj cukier i mąkę, a następnie dodaj kawałeczki masła i połącz składniki ze sobą (tak jak przy tradycyjnej kruszonce). Posyp kawałeczkami ciasta owoce i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Piecz przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Jak podawać?

Doskonale smakuje zarówno na ciepło (podawane np. z gałką lodów lub bitą śmietaną) oraz na zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt8 zł

Jabłkowe crumble z cynamonem: Podobne przepisy

Jabłkowe crumble z cynamonem: wypróbuj również

Powiązane Tematy