Szybki i prosty pomysł na lekką przekąskę. Sałatka caprese to klasyka kuchni włoskiej, o której na pewno każdy już słyszał. Najczęściej możemy spotkać się z połączeniem świeżych pomidorów i sera, ale równie dobrze smakuje podawana ze szczypiorkiem i miksem świeżych przypraw. Marynowana mozzarella z bazylią i suszonymi pomidorami posmakuje wszystkim, którzy cenią sobie lekkie i smaczne przekąski.
Składniki:
dwie świeże mozzarelle,
suszone pomidory,
świeża bazylia (do dekoracji),
¼ szklanki oliwy z oliwek,
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
3 łyżeczki posiekanej bazylii.
Jak przyrządzić?
Mozzarellę kroimy w plastry. W plastikowym pojemniku mieszamy oliwę z oliwek, wszystkie przyprawy i pomidory. Następnie dokładamy pokrojony ser, zamykamy pojemnik (albo przykrywamy folią) i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie serwujemy na talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa i świeżych liści bazylii.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 16 zł |