Lekki i zdrowy pomysł na lunch. Sałatka to proste, szybkie i zdrowe danie, które może stanowić propozycję na lekki lunch lub kolację. Wśród dobrze znanych sałatek warto poszukać takich, które łączą oryginalne smaki. Właśnie taka jest sałatka z ciecierzycy, sałaty rzymskiej, rzodkiewki z nutą cytryny.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy,
1 łyżeczka musztardy Dijon (lub więcej według uznania),
4-5 łyżek oliwy z oliwek,
pół łyżeczki kminku,
sok i skórka z 1 małej cytryny,
2-3 posiekane rzodkiewki,
kilka garści posiekanej sałaty (np. sałata rzymska),
1/4 szklanki posiekanej szalotki,
2 szczypty czerwonej papryki,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
W dużej misce wymieszaj ciecierzycę z musztardą Dijon, oliwą z oliwek, kminkiem i skórką z cytryny. Dodaj sól i pieprz, skrop cytryną. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie dodaj pozostałe posiekane warzywa, ponownie dodaj przyprawy, sok z cytryny i musztardę – ilość dostosuj do swoich kubków smakowych, raz po raz próbując sałatkę. Danie możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |