Cytrynowa sałatka z ciecierzycą

Przepis kulinarny
Cytrynowa sałatka z ciecierzycą Zobacz 2 zdjęcia

Lekki i zdrowy pomysł na lunch. Sałatka to proste, szybkie i zdrowe danie, które może stanowić propozycję na lekki lunch lub kolację. Wśród dobrze znanych sałatek warto poszukać takich, które łączą oryginalne smaki. Właśnie taka jest sałatka z ciecierzycy, sałaty rzymskiej, rzodkiewki z nutą cytryny.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy,
1 łyżeczka musztardy Dijon (lub więcej według uznania),
4-5 łyżek oliwy z oliwek,
pół łyżeczki kminku,
sok i skórka z 1 małej cytryny,
2-3 posiekane rzodkiewki,
kilka garści posiekanej sałaty (np. sałata rzymska),
1/4 szklanki posiekanej szalotki,
2 szczypty czerwonej papryki,
pieprz,
sól.

Jak przyrządzić?

W dużej misce wymieszaj ciecierzycę z musztardą Dijon, oliwą z oliwek, kminkiem i skórką z cytryny. Dodaj sól i pieprz, skrop cytryną. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie dodaj pozostałe posiekane warzywa, ponownie dodaj przyprawy, sok z cytryny i musztardę – ilość dostosuj do swoich kubków smakowych, raz po raz próbując sałatkę. Danie możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł

Cytrynowa sałatka z ciecierzycą: Podobne przepisy

Cytrynowa sałatka z ciecierzycą: wypróbuj również

Powiązane Tematy