Smaczny i szybki pomysł na deser. Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zaszaleć ze słodkim deserem? Jeżeli też tak jak ja lubicie połączenie czekolady i orzechów, to polecam wam prosty przepis na maślane, słodkie ciasteczka, które w niecałą godzinę możecie upiec we własnej kuchni.
Składniki:
1 ¾ szklanki mąki,
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki soli,
10 łyżek masła,
2 ¼ szklanki brązowego cukru,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
2 jajka,
1 ¼ szklanki posiekanych orzechów,
1 ¼ szklanki czekoladowych płatków.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. W misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. W małym rondelku roztapiamy masło (od czasu do czasu mieszamy). Gdy masło osiągnie odpowiednią klarowność, dodajemy je do miski z brązowym cukrem i za pomocą miksera dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mieszamy. Gdy masa będzie gładka, dodajemy kolejno: mąkę, orzeszki i czekoladę. Miksujemy przez kilka minut. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut.
Jak podawać?
Podawać po ostudzeniu. Bardzo dobrze smakują ze słodkim mlekiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |