Maksymalnie słodki deser. Ciasto, karmel i czekolada – to trzy warstwy bardzo słodkiego batonu, który uwielbiają duzi i mali. Zamiast kupować go w sklepie, można zrobić domowe batoniki lub ciasto w stylu twixa. Szczegóły w przepisie poniżej oraz galerii zdjęć.
Składniki:
1 szklanka mąki,
¼ szklanki cukru,
½ szklanki masła,
1 puszka mleka skondensowanego toffi,
tabliczka mlecznej czekolady.
Jak przyrządzić?
Ugotuj puszkę z mlekiem skondensowanym przez 2-3 godziny. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagnieć ciasto i wyłóż w żaroodpornym naczyniu lub średniej wielkości blasze. Piecz przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Polej gotowe ciasto masą toffi. Odstaw do zastygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i nalej jako ostatnią warstwę. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie pokrój na kawałki i podawaj do spożycia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |