Składniki:
2 szklanki mąki, 250 gram drożdży, 1 szklanka mleka, szczypta cynamonu, 1 łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Drożdże gotować razem z mlekiem na wolnym ogniu aż się rozpuszczą później położyć je do lodówki na 30 minut, aż ostygną, przez ten czas mąkę wsypać do miski lub jakiegoś pojemnika, następnie włożyć do niej margarynę, ugnieść, wlać do niej drożdże, a następnie mleko. Posypać cynamonem i cukrem, wygnieść, położyć przy grzejniku, żeby ciasto napęczniało (około 2 godz). Pokroić w trójkąty, ułożyć w kształcie rogalika, włożyć do piekarnika na 25 minut, przy temperaturze 220 stopni.
Potrzebne przybory:
wałek, miska, garnek, mikser.
Jak podawać?
Najlepiej z cukrem pudrem lub lukrze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 50 |
Kaloryczność | 60 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | łukasz007 |