Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty, 2 ząbki czosnku, włoszczyzna jak do rosołu, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, 1 cebula, polędwiczki, kasza jęczmienna, przyprawa Kucharek, suszone warzywka.
Jak przyrządzić?
Kapustę wrzucamy do dużego gara, można przedtem ją opłukać, wstawiamy na mały ogień i gotujemy około pół godzinki. Obieramy wszystkie warzywka i w całości wrzucamy do gotującej się kapusty, dodajemy kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywka będą półmiękkie, dodajemy szklankę kaszy jęczmiennej i gotujemy jeszcze około 30 minut, po czym dodajemy garstkę suszonych warzywek oraz majeranek i gotujemy ok. 20 min. na małym ogniu. Doprawiamy do smaku i podajemy z młodymi ziemniaczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | sztofkłowicz |