Składniki:
Mąka pszenna, woda, jajko, szczypta soli, cebula, boczek lub resztki wędlin lub kiełbas, tłuszcz.
Jak przyrządzić?
W zależności ile osób w domu tyle mąki:) Ja na 4 osoby zazwyczaj zużywam pół kilo, wsypać do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli i z pól szklanki wody (zimnej) wymieszać, dolewać wody bądź dosypać mąki aby ciasto wyszło gęste ale lejące. Z cebuli boczku czy też kiełbas robimy skwarki, najlepiej takie większe kawałki. Do gotującej się wody wrzucamy kluski, ja robię to w ten sposób że na desce do krojenia daję trochę ciasta, a potem zsuwam porcjami do wody. Tak robimy z całym ciastem. Gdy się ugotują, odcedzamy, wsypujemy do jakiegoś garnka zalewamy skwarkami, doprawiamy solą,pieprzem i słodką papryką. wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy tłuszcz, żeby kluski były w nim obtoczone. Smacznego:)
Potrzebne przybory:
Dosyć wysoka miska do wymieszania.
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło:)
Uwagi:
Najlepsze na kolację albo gdy lodówka świeci pustakami:) Jak nie ma się jajka to można zrobić bez
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Patka |