Składniki:
Czosnek dużo ok. główki, jogurt naturalny (najlepiej "bałkański" albo "śródziemnomorski"), ogórek świeży, 2-3 łyżki majonezu, różne przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka itp.)
Jak przyrządzić?
Obranego ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posolić, w osobnej misce zmiażdżony czosnek wymieszać z resztą składników, dodać odciśniętego ogórka i wymieszać. Gotowe.
Potrzebne przybory:
Tarka, 2 miski, 2 łyżki, praska (zgniatarka) do czosnku.
Jak podawać?
W misce, prosto z lodówki.
Uwagi:
Najlepiej zrobić ten sos wcześniej i schować do lodówki.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | BARTAS77_13 |