Składniki:
rosół z poprzedniego dnia (około1,5L), pęczek kopru, cytryna, łyżka masła prawdziwego, 3-4 łyżki śmietany kwaskowej, pieprz, łyżka mąki.
Jak przyrządzić?
Można ugotować wywar z mięska i warzyw,lub wykorzystać niedzielny rosół. 1/2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy 3/4 pęczka posiekanego kopru podsmażamy 2 min. Cytrynę sparzamy we wrzątku,obieramy cieniutko cytrynę kroimy w cieniutkie paseczki, podsmażamy na pozostałym masełku. Wkładamy koperek i cytrynę gotujemy 10 min. 1/2 cytryny wyciskamy sok, dodajemy do śmietany dolewamy gorącej zupy i dokładnie roztrzepujemy (robię to w zakręcanym słoiku). Mąkę roztrzepujemy z zimną wodą, wlewamy do zupy po zagotowaniu wlewamy śmietanę z cytryną, dodajemy pozostały koper, pieprzymy do smaku.
Uwagi:
Podajemy z makaronem(grubym), ryżem lub grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | klaudyna1957 |