Wykorzystaj sezon na truskawki i zrób lekki biszkopt. Słodko-kwaśne owoce nadadzą wspaniały smak całości. Taki zimny deser jest odpowiedni na duszne i gorące dni, których mamy ostatnio pod dostatkiem. Zawsze można go zapakować do przenośnej lodówki i zabrać na działkę lub piknik. Świetnie sprawdza się jako słodka przekąska, delikatna i sycąca.
Składniki:
2 jaja,
0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
krem do karpatki,
0,5 kg truskawek,
galaretka.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno.
Do białek dodawać jednocześnie mieszając: żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto włożyć do zimnego piekarnika.
Ustawić go na 170 stopni.
Piec około 25 minut.
Krem do karpatki zrobić według przepisu na opakowaniu.
Truskawki pokroić na części.
Po wystudzeniu, na biszkopt wylać zrobiony krem.
Następnie ułożyć na nim truskawki, każdą delikatnie dociskając.
Zrobić galaretkę według przepisu na torebce i tężejącą zalać truskawki.
Ciasto trzymać w lodówce aż do momentu całkowitego stężenia galaretki.
Potrzebne przybory:
Tortownica - 26 cm.
Jak podawać?
Podawać schłodzone.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |