Składniki:
kurczak (pierś), śmietana, cebula (mała), sól, pieprz i obowiązkowo curry, jak kto lubi to oregano, bazylia, zioła prowansalskie, fajnie smakuje z koperkiem.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy miksturę, w której kurczak musi poleżeć sobie 2-3 godziny przed położeniem na grilla, mieszając ze sobą śmietanę i przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę, mikstura musi być żółtawa porządnie! Pierś kroimy w poprzek, tak aby otrzymać dwa (lub więcej) płaskie kawałki, wrzucamy w śmietanę i czekamy... Po 2-3 godzinach kładziemy na grill i przekręcając grillujemy chwilę (według uznania, czas proponuje ustalić samodzielnie) i gotowe;) Rewelacyjnie smakuje z majonezem;)
Uwagi:
Mój własny przepis, ponieważ uwielbiam kurczaki a one niestety schną na wiór na grillu... coś rewelacyjnego!
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | martysia83 |