Składniki:
1,5 kg świeżych gruntowych ogórków (nie mogą być zżółknięte i miękkie!), bukiet kopru, laska chrzanu, główka czosnku, sól i woda).
Jak przyrządzić?
Szybko i prosto. 1 litr wody zagotuj z 2 łyżkami stołowymi soli. Ogórki umyj w zimnej wodzie i obetnij końce z dwóch stron. Obierz i umyj czosnek, koper oraz chrzan. Układaj w 2 litrowym słoju na przemian: pokrojony w plastry czosnek, koper, chrzan i kilka ogórków... tak do końca słoja. Górę zakryj koprem i zalej WRZĄCĄ! osoloną wodą. Przykryj spodeczkiem słój.
Potrzebne przybory:
Słój, garnek.
Jak podawać?
Ze wszystkim do czego tylko dusza zapragnie (wedle uznania). Smacznego!
Uwagi:
Pamiętajcie, że smak ogórka zależy od jego jakości. Jeśli kupicie miękkie i sparciałe, nic z nich nie będzie! Poza tym ten przepis jest od mojej babci, a ona jest wspaniałą kucharką!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Basia |