Składniki:
Ok. 0,8 kg ogórków, 1/2 litra wody, 20 g soli (1 łyżka).
Przyprawy:
3-4 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, łodyga kopru, 2 liście z czarnej porzeczki lub wiśni, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z solą i tak przygotowanym gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słój szczelnie zamknąć i po dwóch - trzech dniach przechowywania w temp. 18-20°C przenieść do temp. 8-10°C.
Uwagi:
Jeżeli chcemy przyśpieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | basia_orion |