Składniki:
1,5 szklanki maki, 0,5 szklanki cukru, kostka masła,
1 kg kwaśnych jabłek, cukier waniliowy, cynamon.
Jak przyrządzić?
Kwaśne jabłka kroję w kostkę i podsmażam na maśle aż ciut zmiękną (ale się nie rozpadają), posypuję to w międzyczasie cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. (to jak kto lubi) Przekładam do formy. W międzyczasie robię kruszonkę z mąki, cukru i masła. Na początku mieszam mąkę, dodaję cukier (nie za dużo, bo się górą będzie paliła w piekarniku, tak 3:1 ja sypie na oko) i do tego po kawałeczku masła (niesolonego). Ilość mąki zależy oczywiście od tego jaką mamy formę. Ta masa musi być sypka na końcu, dlatego najlepiej zacząć od b. małych kawałków masła, żeby nam się ciasto z tego nie zrobiło. Tą kruszonką posypuję jabłka i piekę 30-40 min. w 180 stopniach. Ma się góra zarumienić ładnie na brązowo.
Potrzebne przybory:
Forma na ciasto.
Jak podawać?
Podaję z budyniem waniliowym, z lodami albo bitą śmietaną, zależy co mam pod ręką, ale samo też jest dobre.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | podziomka |