Składniki:
Makaron:
1 średnia cukinia, 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym, kilka/kilkanaście gałązek natki pietruszki, 0,5 średniej cebuli, olej, pół kostki bulionu drobiowego, sól, pieprz wg uznania, ew. woda, mąka.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy wg przepisu.Sos:Na patelnię wlewamy trochę oliwy. Po jej rozgrzaniu wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli młoda - kroimy ze skórką i pesteczkami; jeśli większa/starsza, przed krojeniem należy obrać i usunąć nasiona). Dorzucamy pokrojoną natkę, a chwilę później cebulkę. Mieszamy. Gdy cukinia, natka i cebulka zmiękną, podlewamy 1/3 szklanki bulionu drobiowego (można to pominąć ale smak bulion+tuńczyk jest świetny). Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Dusimy. Doprawiamy wg uznania. Można posypać parmezanem.
Jak podawać?
Na talerzu makaron, a na nim sos, a na nim parmezan. Można też da wierzch rzucić drobniutko posiekanej natki. Smacznego!
Uwagi:
Cukinia podczas duszenia puszcza sok i robi zawiesisty sos. Jeśli potrawa będzie zbyt wodnista, można zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, lub żółtkiem rozkłóconym w kilku łyżkach wody). Jeśli użyjecie bulionu z kostki przed dodaniem soli sprawdźcie smak, bo można przesolić.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | VIKI1076 |