Składniki:
Ciasto:
śliwki węgierki lub inne owoce, 28 łyżek mąki, 2 szklanki cukru, 4 jaja, 250 g margaryny, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, trochę mleka, szczypta soli, cukier waniliowy (16 g) lub jakiś aromatyczny olejek.
Kruszonka:
1/2 kostki masła, 2/3 szklanki cukru, 12 pełnych łyżek mąki.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy po trochu mleka (by ułatwić miksowanie gęstego ciasta), wsypujemy cukier waniliowy i solimy ciasto szczyptą soli. Przekładamy ciasto na wysmarowaną blachę, następnie układamy przekrojone na pół śliwki (ja układam tyle, by było widać jeszcze ciasto. Zbyt duża ilość owoców może sprawić, że zrobi się zakalec).
Kruszonka:
Ucieramy składniki rękoma aż powstaną zacierki.
Uwagi:
Ciasto jest przepyszne i mi zawsze wychodzi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kindon |