Składniki:
0,5 kg makaronu spaghetti (nitki) lub "świderki" pełnoziarnistego lub z pszenicy durum, 1 szklanka śmietanki kremówki, 2-3 łyżki zielonych oliwek pokrojonych w talarki (na 3 części każda oliwka),
150 g wędzonego łososia (małe kawałeczki), 1/3 papryki (drobna kostka), 1/2 pęczka szczypiorku (posiekany), pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Zagotować osoloną wodę na makaron. Wrzucić makaron i ugotować al dente od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować sos: zagotować śmietankę i wrzucić do niej paprykę, łososia, oliwki. Doprawić sos do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. (Nie solić - łosoś i oliwki są na tyle słone, że nie trzeba. Warto wręcz uważać, żeby nie kupić łososia gorszej jakości "sałatkowego", bo jeśli łosoś będzie wściekle słony, to sos wyjdzie też zbyt słony!) Zdjąć sos z ognia. Dodać szczypiorek. Gotowym sosem polać ugotowany i odcedzony makaron na talerzach. Polecam z białym wytrawnym lub różowym winem.
Uwagi:
Danie idealne na upały, kiedy nie ma się ochoty na "schaboszczaka" - testowałam je często tego lata... :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Autor | Ana |