Składniki:
1 1/2 kg udek, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka czerwonego Delikatu, łyżeczka curry, 2 jajka, bułka tarta, mąka, płatki kukurydziane, 1/2 litra oleju.
Jak przyrządzić?
Udka umyć i moczyć w wodzie z solą przez 30 minut. Osuszyć i podzielić na 2 części. Sól, pieprz cayenne, paprykę i Delikat wymieszać. Natrzeć kawałki mięsa i odstawić na 30 minut. Jajka rozmącić. Bułkę tartą wymieszać pół na pół z płatkami kukurydzianymi. Udka obtoczyć w mące, jajku i bułce. W garnku rozgrzać olej, włożyć udka i smażyć na wolnym ogniu 20-40 minut.
Jak podawać?
Z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Autor | maja |