Słodkie i pikantne! Takie smaki zaskakują nas... a jednocześnie - po małej chwili - odkrywamy,że ten smak jest interesujący, powabny i należy go utrwalić próbując i smakując dalsze kąski.Jednocześnie mamy uczucie najedzenia... bez kamienia w żoładku (tak charakterystycznego dla polskich potraw).
Składniki:
Główne:
- 1/2 kurczka wagi ok. 1 kg,
- 1 średnia cebula,
- 2 strączki papryki chili (czuszki),
- imbir (3 plasterki świeżego lub 3/4 łyżeczki sproszkowanego),
- 2 łyżki świeżo skrojonej skórki mandarynki (1 mandarynka).
Marynata:
- 1 kieliszek (50 g) przedniego wytrawnego alkoholu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1/2 soku z wyciśniętej mandarynki,
- imbir w plasterkach lub sproszkowany.
Do smażenia:
- kilka łyżek oleju,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego.
Jak przyrządzić?
1) Kurczaka po umyciu i wysuszeniu należy podzielić na porcje. Tę ilość mięsa dzielimy za pomocą tasaka na ok. 12 małych porcji. Usuwamy kostki, które są cienkie i ostre. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Mandarynki obieramy ze skórki. Po sparzeniu wrzątkiem kroimy ją na cieniutkie paseczki. Tak samo kroimy papryczki chilli.
2) Przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Tą miksturą nacieramy mocno kawałki kurczaka, dokładamy pokrajaną na plasterki cebulę i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po ok 1/2 godz. przewracamy naszą marynatę tak, aby wszystkie jej strony skorzystały na tym.
3) Kiedy decydujemy, że przyszedł moment podania kurczaka, rozgrzewamy mocno olej na patelni i oczyszczone z cebuli kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy 5-6 min., obracając cały czas na patelni. Mięso musi być dosmażone, a ciągłe obracanie spowoduje równomierne "dochodzenie" mięsa.
4) Z patelni zdejmujemy kurczaka i na tym samym tłuszczu obsmażamy paprykę chilli i skórkę mandarynkową. Dosłownie chwilę (30 sek.) Wrzucamy z powrotem obsmażone kawałki kurczaka.
5) Teraz wrzucamy kurczaka z powrotem na patelnią, mieszamy kilkakrotnie całość. Pozostały z marynaty sos rozcieńczamy sokiem z mandarynki i wlewamy na patelnię. Na ukończeniu procesu smażenia kurczaka wkrapiamy 1 łyżeczką oleju sezamowego. I już! Gwóźdź naszego dania jest gotowy.
Jak podawać?
Oczywiście jak w przypadku większości dań z kuchni chińskiej idealnym dodatkiem będzie tutaj ryż. Ale równie dobrze możemy tego kurczaka zjeść z niewielką ilością delikatnego białego pieczywa.
Uwagi:
To jest naprawdę łatwe, tanie i wdzięczne danie. Najważniejsze tutaj są dwa punkty: marynowanie i obsmażanie w wysokiej temperaturze w jak najkrótszym czasie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |