Dlaczego wyodrębniam gotowanie ryżu do zupy? Bo powinno się go gotować inaczej niż tenprzeznaczony do drugich dań. Jest to metoda naszych babć - ale zapewniam was,że bardzo słusznie przez nie zaprowadzona. Ryż ugotowany tym sposobem jestdo zupy najlepszy.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu jak najzwyklejszego, okrągłego,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka masła lub oliwy,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Na ogniu stawiamy garnek z wodą. Wrzucamy do niego wypłukany ryż.Solimy, dodajemy masło lub oliwę. Przykrywamy pokrywką.
2) Gotujemy na średnim ogniu z nieco uchyloną pkrywką ok. 10 - 15 min. od chwili,gdy woda zaczyna się gotować. Co jakiś czas mieszamy łyżką zawartośc garnkai sprawdzamy, czy ryż jest cały czas w wodzie.Jeśli wody jest zbyt mało, uzupełniamy jąw niedużej ilości. Po 10 min. sprawdzamy, czy ryż jest miękki, zjadając kilka ziarenek.Powinien być miękki, ale nie rozklejający się. Woda jest niemal w całości wchłonięta przez ryż.
3) Przykryty dokładnie pokrywką garnek owijamy gazetą, a następnie "opatulamy" w koclub starym sposobem wkładamy pod poduchę. Dochodzi sobie tam powolutku. Pozostaje ciepłyprzez 3-4 godz. od momentu ugotowania.
Uwagi:
Dla nowicjuszy ta metoda może się wydać na początku nieco kłopotliwa, bo gotowanie ryżuw torebkach wydaje się prostsze. A jednak tak ugotowany ryż jest znacznie smaczniejszy. Nie mówiąc o kosztach.
Najlepszy (i najtańszy) do zupy, to ryż okrągły, sprzedawany w 1 kg opakowaniach bez żadnej dodatkowej nazwy.Niestety zaczyna być wypierany przez ryż długoziarnisty oraz konfekcjonowany na coraz mniejsze ilościze skomplikowanym rodowodem, który ma tłumaczyć jego cenę.
Jeśli nie zostanie zużyty w całości do zupy, nic nie stoi na przeszkodzie, by następnego dnia występowałjako część drugiego dania.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 1 zł |