Uczta dla wielbicieli ryb. Właściwie należałoby robić je tylko dla tych,którzy potrafią się nimi rozkoszować. Przy wszystkich swoich zaletach majedną wadę - jest droga.
Składniki:
- 3 filety soli,
- 1/2 sera ricotta lub almette,
- 4 gałązki koperku,
- 3 gałązki bazylii,
- 1 dymka,
- 1/4 szklanki migdałów w płatkach,
- 1/2 ząbka czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
1) Filety rozmrażamy w pokojowej temperaturze.
2) Przyrządzamy farsz ziołowo-serowy. Do kubka wkładamy kolejno posiekane:koperek, bazylię, czosnek, dymkę. Dodajemy pół opakowania sera. Połowę migdałóww płatkach. Wszystko starannie ucieramy. Jeśli ser jest zbyt gęsty, możemy go niecorozrzedzić kefirem. Wtedy łatwiej jest ucierać masę. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
3) Filety osączamy z wody. Na środku każdego fileta kładziemy część masy serowej.Sporo, ale tak by nie wychodziła poza obszar ryby. Filet zwijamy tak, aby szersza część była na dole.
4) Kawałek folii aluminiowej smarujemy oliwą. Kładziemy filety. Smarujemy je z wierzchuoliwą i posypujemy migdałami. Zewnętrzne kawałki folii podginamy do góry,ponieważ podczas pieczenia powstaje sporo sosu.
5) Wkładamy do dobrze ogrzanego piekarnika. Pieczemy co najmniej 20 min. W zależnościod potrzeby należy ten czas wydłużyć. Mięso ryby powinno być upieczone, a migdały zarumienione.
Jak podawać?
Solę delikatnie przekładamy na półmisek. Wlewamy sos z pieczenia. Podajemy z symboliczną ilością ryżu.
Uwagi:
Nie dość, że wykwintne danie, to na dokładkę bardzo proste do zrobienia. Aż się prosi,żeby do całości dodać dobre białe wino. Polecam wszystkim, którzy są wielbicielami dań z ryb.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 35 zł |