Bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni. Śliwki nadają mięsu jedynyw swoim rodzaju smak. Ponadto, ten dodatek nieco złagodzi ciężki dla naszegoorganizmu wysiłek. Tak przyrządzony może być podawany na wiele sposobów.Na ciepło z sosem śliwkowym. Znakomity na zimno z jednem z wielu zimnych sosów.Możecie uwieńczyć dzieło podając schab w galarecie. Święta wielkanocnesą dobrym momentem, by sięgnąć do tego przepisu.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg schabu,
- majeranek,
- sól,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka goździków (dla tych, którzy lubią staropolskie nuty w smaku),
- 10 dkg suszonych śliwek,
- 1 łyżka smalcu.
Jak przyrządzić?
1) Mięso myjemy, wycieramy do sucha.
2) Przygotowywujemy mieszankę do nacierania. Majeranek, sól i rozdrobnionyczosnek mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mocno schabze wszystkich stron. Staramy się wetrzeć ją jak najmocniej, by trzymała się powierzchni mięsa.
3) Wkładamy mieso do naczynia do pieczenia. Chowamy do lodówki na kilka godzin.Optymalnie jest potrzymać tak przygotowane mięso przez noc.
4) Wyjęty schab szpikujemy kilkoma śliwkami za pomocą długiego, sztywnego pręta.Idealnie do tego celu nadają się szpikulce do fondu. Ok. 12 śliwek rozkładamy na dnie naczynia.Wielbiciele smaku staropolskiego dokładają kilka goździków. Podlewamy wodą (1/2 szkalnki)i kładziemy kawałek smalcu na wierzch.
5) Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku 1 godz. 20 min. Co 20 min. podlewamymięso sosem, którego powinno być sporo na dnie naczynia. Jeśli zanadto wyparował,uzupełniamy braki wodą. Jeśli schab zanadto się przypieka z wierzchu, to przykrywamygo folią.
6) Kroimy dopiero po zupełnym ostygnięciu.
Jak podawać?
Możliwości jest wiele. Na ciepło - kroimy mięso na niezbyt grube plastry. Podgrzewamyw formie, w której się piekł. Wykładamy na półmisek ze śliwkami z pieczenia,lekko polany sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Z sosu i śliwek można zrobić sos śliwkowy:przecieramy śliwki, dokładamy do sosu z pieczenia. Można dolać kieliszek czerwonegowytrawnego wina. Zagotować razem i doprawić do smaku odrobiną cynamonu.
Na zimno: dobrze schłodzony schab kroimy na cienkie plastry. Układamy je na półmisku,dodając dla dekoracji śliwki, które zachowały się w całości. Oczywiście wszelkie sosychrzanowe, majonezowe itp. są znakomitym dodatkiem do tak podanego schabu.
Uwagi:
Jeśli od początku zakładacie, że schab będzie podawany z sosem śliwkowym, możecieugotować 5 dkg śliwek oddzielnie, w niewielkiej ilości wody. Dołożyć ten "kompot"do sosu i dalej czynić jak wyżej napisano. Będzie wówczas intensywniejszyw smaku. Większość mężczyzn będzie zachwycona tak przyrządzonym schabem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 35 zł |