To jedna z odmian sushi. Jest ich bardzo wiele. Ja wybrałam dla was prostą do zrobienia pod względem doboru składników.Jednocześnie dość niezwykłą ze względu na użycie wodorostów, zwanych nori. Wszystkie maki-sushi łączą nori i ryż.Ale środki można wypełniać różnymi "nadzieniami". Zaprezentuję dwa.
Składniki:
1) Maki-sushi z ogórkiem:
- 2 arkusiki nori,
- ryż sushi,
- wasabi,
- 1/2 zielonego ogórka,
- uprażone ziarno sezamowe.
2) Maki-sushi z łososiem:
- 2 arkusiki nori,
- ryż sushi,
- wasabi,
- paseczki surowego łososia - 6-8 sztuk.
Jak przyrządzić?
1) Arkusz nori o wym. 10 x 20 cm (jeśli kupiliśmy większe - przycinamy je nożyczkami do tych wymiarów) "opalamy" nad ogniemna całej powierzchni. Tzn. trzymamy nad płomieniem tak, by cała powierzchnia miała styczność z ciepłem. Następnie kładziemy na blacie,na którym będziemy je przygotowywać. Ideałem jest blat marmurowy. W Japoni do zrolowania maki-sushi służą specjalne bambusowe podkładki.My możemy obejść się bez nich.2) Na 3/4 powierzchni kładziemy ryż warstwą nie wyższą niż 3 mm. Jeden dłuższy brzeg zostawiamy czysty.Na środku ryżu, wzdłuż dłuższego boku kładziemy pasek pasty wasabi. Następnie cienko ukrojone słupki ogórka pozbawione gniazda nasiennego.
3) Tak samo przygotowywujemy maki-sushi z łososiem. Zamiast ogórka na ryżu układamy wąskie słupki łososia.
4) Teraz przystępujemy do rolowania naszego maki. Rozpoczynamy od brzegu wypełnionego ryżem. Staramy sie rolować ściśleaż do samego końca. Kończymy na czystym brzegu nori. Zostawiamy w spokoju na 15-20 minut.
5) Musimy zaopatrzyc się w naprawdę ostry nóż. Dzielimy rulonik na 6 części.
Jak podawać?
Na ładnym talerzu - jeśli chcemy osiągnąć efekt wizualny zbliżony do oryginalnego. Szukamy wśród swoich talerzy prostokątnegolub zupełnie płaskiego półmiska-podstawy pozbawionej brzegów. Staramy się, aby nasze maki-sushi prezentowały się jak najpiękniej.Dodajemy małe miseczki przeznaczone na sos sojowy. Ładnie układamy pikle z imbiru oraz odrobinę pasty wasabi.
Uwagi:
Możemy użyć innych ryb - tuńczyka, solę, itd. Musimy tylko pamiętać o tym, że musi to być ryba morska.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 20 zł |