Pasztet z wątróbek gęsich - Przepis

Przepis kulinarny
Pasztet z wątróbek gęsich Zobacz 5 zdjęć

Rzecz warta pracy. Smakuje inaczej niż większość pasztetów, jakie robimy.Bardziej wyrazisty, a jednocześnie... delikatniejszy. Wymaga sporo pracy - jak większość pasztetów.Znakomicie przechowuje się w lodówce przez dłuższy czas, bez uszczerbku dla smaku.

Składniki:

- 50 dkg wątróbki z gęsi,
- 15 dkg wieprzowiny,
- 20 dkg cielęciny,
- 2 jajka,
- 1/2 opak. śmietanki 30%,
- 1 łyżka masła,
- 2 nieduże cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 100 g dobrej brandy,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- kilka plasterków słoniny.

Jak przyrządzić?

1) Wątróbkę starannie pozbawiamy żyłek. Smażymy na maśle, a następnie zdejmujemyz patelni starając się nie zabierać z nią tłuszczu. Skrapiamy brandy i odstawiamy.

2) Na tę samą patelnię wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe mięsa.Dolewamy nieco wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 min.

3) Mielimy teraz mięso oraz sparzoną uprzednio cebulę i czosnek. Masa powinna byćw miarę drobno zmielona. Wątróbkę przecieramy przez sito, co jest zajęciem niewdzięcznym,ale na szczęście ma swój koniec. Wszystkie mięsa starannie mieszamy ze sobą.Dolewamy nieco sosu ( ok1/4 szklanki) z duszenia mięsa.

4) Teraz pora na dodanie pozostałych składników: jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową - przyprawywedle własnego smaku i gustu. Na koniec dolewamy resztę koniaku i wykładamy śmietankęwymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość jeszcze raz wyrabiamy starannie. Najlepiej zrobić to ręką,która znakomicie wyczuwa wszystkie niedoskonale wymieszane ze sobą składniki.

5) Pora na przygotowanie formy do pieczenia. Najlepsza jest kamienna lub porcelitowa.Wykładamy ją paskami cienko pokrojonej słoniny. Po raz ostatni sprawdzamy czy nie trzeba dołożyćprzypraw - i wykładamy masę mięsną do foremki. Wyrównujemy ładnie powierzchnię. Foremkę z pasztetemwkładamy do większego pojemnika wypełnionego wodą. Całość umieszczamy w piekarnku,w temp. ok. 180 st C. Pieczemy 1 godz. Jeśli skórka na wierzchu zaczyna się nieco zanadto przyrumieniać,możemy przykryć ją luźno folią aluminiową.

6) Zostawiamy do wystygnięcia. Krojenie najlepiej rozpocząć po kilku godzinach od upieczenia.Pasztet ten możemy przechowywać w formie, w której sie piekł.

Jak podawać?

Pokrojony na cienkie plastry. Najlepiej smakuje z dodatkiem borówki - oczywiście usmażonej w domu.

Uwagi:

Gęsia wątróbka jest tanim, nie zaliczanym jeszcze w Polsce do luksusów produktem. Korzystajmy z tego, póki czas.

W szlachetnych przepisach na pasztety wszelkie często znajdujemy porto.Myślę, że w naszych domach dość rzadko używa się tego trunku. Ale jeśli go macie - to wątróbkę skropcie porto,a nie brandy.

Żeby ułatwić sobie wyjmowanie i wkładanie pasztetu do foremki - można umieścić go na kawałkufolii aluminiowej o długich wystających brzegach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje?
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt25 zł

Pasztet z wątróbek gęsich: Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek gęsich: wypróbuj również

Wątróbka z pieczarkami

... Dzisiaj przepis na wszystkich, którzy uwielbiają wątróbkę. Aby była smaczna trzeba ją odpowiednio przygotować, dodatki także są bardzo istotne. Wątróbka z pieczarkami to doskonałe połączenie. Możecie zapomnieć o tym gumowatym daniu z ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Wątróbka w sosie piwnym - sposób na pyszny obiad

... Wątróbka – brzmi dobrze, piwo – jeszcze lepiej, a gdy połączyły te dwa składniki powstanie prawdziwe pyszny obiad – wątróbka w sosie piwnym. Jej przygotowanie trwa dobrą chwilę, ale warto czekać i się starać. To danie, to ogromna dawka żelaza i ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety ... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... tej kuchni. Danie to serwowane jest na ...

dawno temu

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... Dziś proponujemy Wam przepis na niezbyt kaloryczną potrawę, a mianowicie na gulasz z gęsi. Danie proste do zrobienia, a co najważniejsze – bardzo smaczne i mało kaloryczne. Gęś sama w sobie zawiera ... Składniki niezbędne do przyrządzenia ...

dawno temu

Potrawy z gęsi - pyszny gulasz

... Zastanawiasz się jaką nowość przygotować na święta? A próbowałaś już potraw z gęsi? Mięso jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dietetyczne, ponieważ zawartość tłuszczu jest minimalna. Możesz ... dowiedzieć się więcej na stronie smaczna ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... . A potem tylko nie pozostaje nam nic innego, jak najmilszy etap – przyjemność ucztowania! Życzmy smacznego! Inny przepis na pasztet z zająca z dodatkiem gęsich wątróbek i marchewki znajdziecie np. na gotujmy.pl ... nie ucierpi. Dziczyzna ma ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... to doskonały czas, aby w gronie rodzinnym posmakować gęsi. Jeśli chcemy przygotować gęś, musimy wiedzieć, jak wybrać dobrą gęś. Następnie musimy ją odpowiednio porcjować. Przeczytajcie nasze wskazówki, jak przygotować smaczną gęś. ... z nich ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z pieczarkami Wodzisław Tradycyjny ...

dawno temu

To może doprowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu!

... i słodycze. Niewskazana w ciąży jest również wątróbka, jeszcze do niedawną uznawana za bardzo zdrową i polecaną kobietom w ciąży. Wątróbka zawiera zbyt dużo witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna ... . Jej nadmiar może gromadzić się w ...

dawno temu

Jedzenie wegetariańskie

... Choć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim ...

dawno temu

Cała prawda o jajkach, czyli jak to jest z tym cholesterolem?

... Powszechnie uważa się, że jajka, wątróbka i kawior „naładowane” są cholesterolem. Czy ryzykowne jest jedzenie takich pokarmów? Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia, żeby było „zdrowo”? To dość istotna informacja dla smakoszy jajecznicy, ...

dawno temu

Masaż lodem

... Na samą myśl o takim masażu większość z nas ma gęsią skórkę. Warto jednak wiedzieć, że ta metoda terapii nie tylko działa pozytywnie na nasze zdrowie, ale także korzystnie wpływa na urodę. ... Na samą myśl o takim masażu większość z nas ma gęsią ...

dawno temu

Powiązane Tematy