Używane do wydań deserowych. Delikatne, lekkie, puszyste. Nieco grubsze od zwykłych.Podajemy je zaraz po usmażeniu. Takie są najsmaczniejsze.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 5 dkg masła,
- 1 płaska łyżka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- sól,
- skórka otarta z cytryny,
- nieco prawdziwej wanilii,
- masło do smażenia.
Jak przyrządzić?
1) Mleko mieszamy z wodą, dorzucamy mąkę i mieszamy. Teraz dodajemy stopione masło i sól.Taką mieszaninę odstawiamy na co najmniej 1 godz.
2) Po tym czasie dodajemy żółtka, skórkę otartą z jednej cytryny, odrobinę wanilii i cukier.Całość mieszamy tak, by powstałą gładka lejąca masa. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta.Delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość.
3) Na rozgrzaną patelnię wylewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. To ciasto zachowuje sie nieco inaczejniż "klasyczne" ciasto naleśnikowe. Szybciej przywiera do patelni i nie daje się go tak długo rozlewaćpo całej powierzchni. Najcieńsza warstwa będzie zawsze o wiele grubsza niż w zwykłych naleśnikach.
4) Gdy naleśnik zaczyna się przesuwać na powierzchni patelni swobodnie - przewracamy go na drugą stronę.Dosmażamy na drugiej stronie zaledwie chwilę. Zsuwamy bezpośrednio na talerz, na którym będzie podawany.
Jak podawać?
Natychmiast. Wyśmienicie smakuje z konfiturami domowej roboty, np. wiśniowymi. Po położeniu owoców, możemy obficie polać je sokiem konfiturowym.
Uwagi:
Jeśli ciasto wydaje się wam zbyt gęste, możecie je rozwodnić. Delikatnie dolewając nieco wody i delikatnie mieszając całość.
Bezpośrednio przed przewróceniem naleśnika na drugą stronę, można położyć kawałeczek masła na patelnię.Będzie wówczas apetycznie zarumieniony i chrupki po obu stronach.
Porcję konfitur przeznaczoną do tych naleśników możecie wymieszać z odrobiną dobrego alkoholu- to wydanie dla dorosłych.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 sztuk |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |