Indyk stał sie popularny i można go kupić niemal w każdym sklepie.Przygotowanie wersji, którą dzisiaj proponuję, jest proste i zabiera niewiele czasu.Na talerzu prezentuje się efektownie. Smak, dzięki migdałom, jest delikatny.Znakomicie pasuje do tego puree z ziemniaków, o lekko selerowym smaku,którego przepis znajdziecie w tym samym wydaniu Czarnej Oliwki.
Składniki:
- 2 sznycle skrojone z piersi indyczej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 4 dkg płatków migdałowych plus garstka płatków na przyozdobienie,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- ew. pieprz biały.
Jak przyrządzić?
1) Sznycle z piersi indyczej możemy kupić "gotowe", odpowiednio skrojone. Możemyskroić je włanoręcznie. Powinny byc wielkości przeciętnego kotleta schabowego,wys. 5-6 mm. Mięso solimy i pieprzymy dość obficie.
2) Na talerzyku kłócimy starannie jajko i wsypujemy do niego płatki migdałowe.Powstaje dość gęsta mieszanina. Mięso starannie omączamy z obu stron. Następnie moczymy w masie migdałowo-jajecznej.
3) Rozgrzewamy patelnię. Masło, na którym będziemy je smażyć, powinno stać się gorące.Nie powinno jednak się palić. Lepiej nieco dłuższe i spokojniejsze smażenie; delikatnie ozłocone migdały.Jeśli zanadto je przyrumienimy, a masło spalimy, potrawa będzie miała szczególny, gorzki smak.
4) Opanierowane sznycle przenosimy szybkim, zdecydowanym ruchem na dobrze ogrzaną patelnię."Panierka" jest ciężka i łatwo zsuwa się z mięsa. Dlatego należy wykonać ten ruch szybko i pewnie.Smażymy 4-5 min po jednej stronie, a następnie tyle samo po drugiej.
Jak podawać?
Świeżo zdjęte z patelni. Pozostawioną garstkę płatków migdałowych przesmażamy chwilę na patelnipo sznyclach. Powinny się lekko zrumienić. Posypujemy nimi ziemniaki lub ryż podane do tego dania.Smacznym dodatkiem jest surówka ze świeżych jarzyn.
Uwagi:
Nie poddawajmy się chęci mocnego zrumienienia mięsa. Będzie smaczniejsze zarumienione na złoto.
Wiem, że są osoby, które nie akceptują smażenia na maśle. Ale myślę, że są potrawy, które najsmaczniejwychodzą przyrządzone właśnie na tym tłuszczu. Do nich należy właśnie sznycel z indyka w migdałach.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 10 zł |