Sznycle z piersi indyka w migdałach - Przepis

Przepis kulinarny
Sznycle z piersi indyka w migdałach Zobacz 5 zdjęć

Indyk stał sie popularny i można go kupić niemal w każdym sklepie.Przygotowanie wersji, którą dzisiaj proponuję, jest proste i zabiera niewiele czasu.Na talerzu prezentuje się efektownie. Smak, dzięki migdałom, jest delikatny.Znakomicie pasuje do tego puree z ziemniaków, o lekko selerowym smaku,którego przepis znajdziecie w tym samym wydaniu Czarnej Oliwki.

Składniki:

- 2 sznycle skrojone z piersi indyczej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 4 dkg płatków migdałowych plus garstka płatków na przyozdobienie,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- ew. pieprz biały.

Jak przyrządzić?

1) Sznycle z piersi indyczej możemy kupić "gotowe", odpowiednio skrojone. Możemyskroić je włanoręcznie. Powinny byc wielkości przeciętnego kotleta schabowego,wys. 5-6 mm. Mięso solimy i pieprzymy dość obficie.

2) Na talerzyku kłócimy starannie jajko i wsypujemy do niego płatki migdałowe.Powstaje dość gęsta mieszanina. Mięso starannie omączamy z obu stron. Następnie moczymy w masie migdałowo-jajecznej.

3) Rozgrzewamy patelnię. Masło, na którym będziemy je smażyć, powinno stać się gorące.Nie powinno jednak się palić. Lepiej nieco dłuższe i spokojniejsze smażenie; delikatnie ozłocone migdały.Jeśli zanadto je przyrumienimy, a masło spalimy, potrawa będzie miała szczególny, gorzki smak.

4) Opanierowane sznycle przenosimy szybkim, zdecydowanym ruchem na dobrze ogrzaną patelnię."Panierka" jest ciężka i łatwo zsuwa się z mięsa. Dlatego należy wykonać ten ruch szybko i pewnie.Smażymy 4-5 min po jednej stronie, a następnie tyle samo po drugiej.

Jak podawać?

Świeżo zdjęte z patelni. Pozostawioną garstkę płatków migdałowych przesmażamy chwilę na patelnipo sznyclach. Powinny się lekko zrumienić. Posypujemy nimi ziemniaki lub ryż podane do tego dania.Smacznym dodatkiem jest surówka ze świeżych jarzyn.

Uwagi:

Nie poddawajmy się chęci mocnego zrumienienia mięsa. Będzie smaczniejsze zarumienione na złoto.

Wiem, że są osoby, które nie akceptują smażenia na maśle. Ale myślę, że są potrawy, które najsmaczniejwychodzą przyrządzone właśnie na tym tłuszczu. Do nich należy właśnie sznycel z indyka w migdałach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt10 zł

Sznycle z piersi indyka w migdałach: Podobne przepisy

Sznycle z piersi indyka w migdałach: wypróbuj również

Kotlety z indyka w migdałach

... Przygotuj dziś coś wyjątkowego. Kotlety nie wydają się wprawdzie zbyt oryginalnym daniem, ale jeśli zrobisz je z indyka i do teko otoczysz delikatną panierką z migdałów, podbijesz serca ... masłałyżeczkę soku z cytrynyłyżkę mąkibiały pieprzKrok ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. ... i tortów. W Polsce mamy wiele potraw z udziałem migdałów, jak kotlety z ...

dawno temu

Rolada z indyka

... poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie potrawy na bazie indyka możesz przygotować, lecz również poznasz recepturę przyrządzania rolady z indyka z dodatkiem pieczarek. ... jest usmażyć, udusić czy upiec. Czasami wystarczy tylko ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o indyku jest amerykańskie Święto Dziękczynienia. Wówczas to stanowi on nieodzowny element świątecznego stołu, podobnie ... jak u nas wigilijny karp albo kompot z suszu. Jednak ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... Indyk jest znacznie delikatniejszy i smaczniejszy niż kurczak, dlatego warto go przygotowywać jak najczęściej. Indyk w żurawinie to doskonały pomysł na obiad. Jest pyszny i wygląda bardzo apetycznie ... na dżem żurawinowy: 2 łyżeczki żelatyny3 ...

dawno temu

Sznycel z opiłkami złota i truflami

... nie brakuje. Sznycel ze złotem, do menu wprowadziła restauracja w Dusseldorf – prawdopodobnie jest to najdroższy sznycel świata. ... nie brakuje. Sznycel ze złotem, do menu wprowadziła restauracja w Dusseldorf – prawdopodobnie jest to najdroższy ...

dawno temu

MIGDAŁY

... Migdały zalicza się do orzechów. Są bardzo cenione przez dietetyków i lekarzy, bowiem zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Jak działają na organizm i czy migdały są kaloryczne? ... 1. Migdały – właściwości Migdały nazywane są jedyni z ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Zupa z indyka - pyszna i pożywna

... Wszystkie dania z indyka są dobre. Indyk w żurawinie wprost rozpływa się w ustach, ale zupa z indyka wcale nie jest gorsza. To pożywna potrawa, która zaspokoi podsycany zimnem głód. Mięso jest bardzo ... delikatne i smakuje nawet tym, którzy za ...

dawno temu

Indyk z warzywami - smacznie i oryginalnie

... Indyk z warzywami to danie drobiowe smaczne i oryginalne. Mięso indycze jest bardzo delikatne i zapewne zadowolisz dzięki niemu niejednego smakosza. Jest przy tym obiedzie trochę pracy, ale czego się nie robi dla takiego efektu. Wyobraź sobie ...

dawno temu

Dzień indyka

... Co roku w Święto Dziękczynienia obchodzone w czwarty czwartek listopada Amerykanie zjadają ok. 46 milionów indyków. Uroczystej kolacji bez pieczonego indyka nie wyobraża sobie ponad 95% mieszkańców Stanów Zjednoczonych. ... Co roku w Święto ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... Niezwykły aromat pieczonego indyka sprawia, że ślinka cieknie, a nogi uginają się w kolanach. Jednak sztuka przyrządzenia tej potrawy wcale nie jest prosta. Jeśli miałaś już okazję piec indyka ... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... Światowa uprawa migdałów znajduje się w Ameryce, jednak w Europie ich spożycie jest równie popularne. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że oprócz walorów smakowych, ta chrupiąca i zdrowa przekąska kryje w sobie wiele cennych właściwości. ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i ...

dawno temu

Sznycle rybne - bezpiecznie, bo bez ości

... Chcesz żeby twoje dziecko jadło rybę, ale boisz się ości? W takim razie wypróbuj ten przepis na sznycle rybne. Mięso jest dokładnie zmielone i dzięki temu całkowicie bezpieczne dla twojego maluszka. W dodatku to pyszne danie rybne nie jest ...

dawno temu

Właściwości migdałów

...   Są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale równie dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek czy nawet panierka do mięs! Mało kto wie jednak, że migdały to istna bomba witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje. ...

dawno temu

Sałatka z indykiem

... jeszcze przed nadejściem lata. Innym argumentem jest to, że nasza ochota na tłuste potrawy po zimie maleje. Nie masz pomysłu, jak przyrządzić zdrowy i pełen witamin posiłek na obiad? Polecam zatem danie z indykiem, w postaci warzywnej i bardzo ...

dawno temu

Chcesz mieć ładną skórę? Uwierz w moc migdałów!

... Migdały zawierają cenne dla skóry witaminy A, B, sole mineralne: wapń, potas, fosfor, siarkę. Olej z migdałów jest bogaty w lipidy, dzięki czemu odnawia naturalny płaszcz lipidowy skóry, wygładza ją i uelastycznia. Może być stosowany w leczeniu ...

dawno temu

Powiązane Tematy