Młoda kapusta z wody - Przepis

Przepis kulinarny
Młoda kapusta z wody Zobacz 3 zdjęcia

Bardzo delikatnie kapuściana w smaku - jeśli mogę tak wyrazić jej charakter. Znacznie lżejszaniż dorosła - późnoletnia i jesienna. Niespodziewanie wykwintna jarzynka. Na koniec wiosny i początek lata.

Składniki:

- 1/2 główki młodej kapusty,
- sól,
- 1 łyżeczka masła.

Jak przyrządzić?

1) Kapustę pozbawiamy grubych zewnętrznych liści. Przekrawamy na pół. Wkładamy do garnkaz gorącą, osoloną wodą. Dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy ok. 20 min. na dość delikatnym ogniu.Jeśli wolimy miększą, czas ten wydłużamy odpowiednio do naszych preferencji.

2) Delikatnie przekładamy na durszlak przeciętą stroną na dół i pozostawiamy chwilę do obcieknięcia.Liście młodej kapusty są luźno ułożone, więc zbiera się tam bardzo dużo wody.

3) Po obcieknięciu kroimy ostrym nożem na porcje.

Jak podawać?

Do wszelkiego mięsa, np. do żeberek. W tym sposobie nadaje się znakomicie nie tylko do wieprzowiny,ale również do delikatniejszych mięs, jak np. cielęcina. Bardzo smaczna zapieczona pod beszamelemw towarzystwie innych jarzyn. Wtedy należy gotować ją nieco krócej.

Uwagi:

Do wszelkiego mięsa, np. do żeberek. W tym sposobie nadaje się znakomicie nie tylko do wieprzowiny,ale również do delikatniejszych mięs, jak np. cielęcina. Bardzo smaczna zapieczona pod beszamelemw towarzystwie innych jarzyn. Wtedy należy gotować ją nieco krócej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt3 zł

Młoda kapusta z wody: Podobne przepisy

Młoda kapusta z wody: wypróbuj również

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Woda zawsze zdrowa

... dzieci. Warto jednak wiedzieć nieco więcej o zaletach wody i sposobie jej przygotowania i podawania najmłodszym. O tym właśnie w tym artykule. ...   Wszędzie słyszysz, że woda jest zdrowa i należy jej pić dużo. Organizm człowieka składa się w ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

... Kolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. ...

dawno temu

Młode ciało na dłużej

... Ponad połowa Polek uważa, że kobieta po 30 roku życia nie może mieć jędrnego ciała i młodo wyglądającej skóry. Stosując się do prostych, ale zbawiennych w skutkach zaleceń można zachować urodę bez drogich kosmetyków czy zabiegów w SPA. ... bez ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... aż składniki farszu zmiękną, a woda ...

dawno temu

Woda - jak ją pić?

... Trzeba dużo pić! Te słowa słyszymy już od dziecka i rzeczywiście są słuszne. Komórki naszego ciała w 70 % składają się z wody, dlatego jeśli chcemy wyglądać młodo i się nie starzeć, musimy dostarczać ... ją organizmowi. Zmarszczki pojawiają się, ...

dawno temu

Dieta na młodą skórę

... będzie pozostawiała wiele do życzenia. Aby uzyskać lśniącą, młodą skórę powinnaś uwzględnić w diecie szereg produktów wymienionych poniżej. ... będzie pozostawiała wiele do życzenia. Aby uzyskać lśniącą, młodą skórę powinnaś uwzględnić w diecie ...

dawno temu

Ślub pod wodą? Czemu nie!

... Co powiecie na ślub pod wodą? Ta para wybrała taki rodzaj przysięgi małżeńskiej, zaproszeni goście również zanurzyli się z młodymi. W takiej sytuacji chyba można przestać się martwić o rozmazany makijaż? Jak wam się podoba taki pomysł? ... ? Ta ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Sałatka z czerwonej kapusty

... Sałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu ... bohaterkę – kapustę i duś ją przez 5 minut. Ciągle ...

dawno temu

„Młoda i piękna”, Francois Ozon

... Ozon ponownie bada kobiecą seksualność, stawia na zagadkowość, buduje niepokojący nastrój. „Młoda i piękna” zmusza do myślenia, nawiązuje dialog z widzem. Nie dorównuje najgłośniejszym filmom reżysera, ale dowodzi, że Ozon wciąż trzyma wysoki ...

dawno temu

Powiązane Tematy