Bardzo delikatnie kapuściana w smaku - jeśli mogę tak wyrazić jej charakter. Znacznie lżejszaniż dorosła - późnoletnia i jesienna. Niespodziewanie wykwintna jarzynka. Na koniec wiosny i początek lata.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty,
- sól,
- 1 łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
1) Kapustę pozbawiamy grubych zewnętrznych liści. Przekrawamy na pół. Wkładamy do garnkaz gorącą, osoloną wodą. Dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy ok. 20 min. na dość delikatnym ogniu.Jeśli wolimy miększą, czas ten wydłużamy odpowiednio do naszych preferencji.
2) Delikatnie przekładamy na durszlak przeciętą stroną na dół i pozostawiamy chwilę do obcieknięcia.Liście młodej kapusty są luźno ułożone, więc zbiera się tam bardzo dużo wody.
3) Po obcieknięciu kroimy ostrym nożem na porcje.
Jak podawać?
Do wszelkiego mięsa, np. do żeberek. W tym sposobie nadaje się znakomicie nie tylko do wieprzowiny,ale również do delikatniejszych mięs, jak np. cielęcina. Bardzo smaczna zapieczona pod beszamelemw towarzystwie innych jarzyn. Wtedy należy gotować ją nieco krócej.
Uwagi:
Do wszelkiego mięsa, np. do żeberek. W tym sposobie nadaje się znakomicie nie tylko do wieprzowiny,ale również do delikatniejszych mięs, jak np. cielęcina. Bardzo smaczna zapieczona pod beszamelemw towarzystwie innych jarzyn. Wtedy należy gotować ją nieco krócej.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |