Zioła rosnące w ogródku osiągnęły teraz najlepszy smak i aromat. Na pewno często używacie w kuchni oliwy do różnych celów. Np. do marynowania mięsa przed pieczeniem lub do sosów. Możecie przygotować taką oliwną zaprawę sami. Butelka oliwy ziołowej – przyrządzona teraz, będzie nam służyła przez całą zimę. Jako marynata do mięs pieczonych, czy smażonych. Jako składnik sosów. Każdy może ją zrobić ze swoich ulubionych kompozycji ziół. Ja przygotowałam czosnkowo – tymiankową.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- kilka (4-6) dorodnych gałązek tymianku,
- ½ szalotki,
- ¼ litra oliwy extra virgine.
Jak przyrządzić?
1) Czosnek obieramy z osłonek. Tymianek płuczemy i osuszamy delikatnie. Szalotkę pozbawiamy pierwszej łuski.
2) Do butelki z dość szeroką szyjką wkładamy przygotowane składniki. Zalewamy oliwą i szczelnie zamykamy. Butelkę chowamy w chłodnym i ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach nadaje się do użycia.
Jak podawać?
Używać do woli. Do wszystkiego: gotowania, smażenia i pieczenia. Na bazie tej oliwy robić swój ulubiony sos vinaigrette. Czosnek z oliwy jest fantastyczny do schrupania – dla przyjemności na kawałku ciepłej grzanki.
Uwagi:
Jeśli włożycie dużo ziół, będziecie mogli je wyjmować z oliwy i okładać nimi mięso przygotowane do pieczenia i smażenia. Tak przechowywane zioła zachowują aromat znacznie lepiej niż suszone.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |
Przybliżony koszt | 12 zł |