W handlu dostępna jest gotowa pomarańczowa skórka kandyzowana... Wygląda pięknie, ale na tym się kończy. Pozbawiona jest niemal kompletnie smaku i zapachu. Więc skórke smażę sama w domu. Jej zapach wypełnia kuchnię w najmilszy sposób. Często i obficie stosujemy ją w tradycyjnych przepisach świątecznych. A gdy miną Święta i najbardziej typowe jej zastosowania, można jej użyć do wielu innych receptur - modyfikując nieco przepisy np. kuchni francuskiej i włoskiej. Lub tworząc własne harmonie słodkich smaków i zapachów.
Składniki:
- skórki z 6 pomarańczy,
- 1/2 kg cukru,
- 1 litr wody.
Jak przyrządzić?
1) Skórki myjemy porządnie i wkładamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodę na świeżą.Można je moczyć do 2 dni. Jednak doba w zupełności wystarcza. Porządnie odcedzamy z wody przed dalszym ciągiem pracy.
2) Na ogniu nastawiamy syrop. Do 1 litra wody wsypujemy cukier. Gdy się rozpuści i zagotuje, wkładamy odcedzone skórkipomarańczowe. Gotujemy powoli, aż syrop zacznie gęstnieć, a skórki przybiorą ładny, nieco szklisty kolor. Skórka staje się miękkai elastyczna. Trwa to ponad godzinę. W rezultacie otrzymujemy dość gęsty syrop z miękką skórkę pomarańczową.
3) Na gładką i czystą powierzchnię - najlepiej szklaną lub marmurową - wykładamy skórki wraz z otaczającym ją lukrem.Układamy je płasko i pozostawiamy do obeschnięcia. Gdy powierzchnia skórki stanie się stała, możemy ją pokroić na drobnoi włożyć do słoika - układając dość gęsto. Możemy powkładać całe kawałki skórki i kroić je dopiero przed użyciem.Słoik należy szczelnie zamknąć, aby skórka pozostała elastyczna.
4) Jeśli lubicie świeże orzechy w słodkiej skorupce, w reszcie lukru, który pozostał w garnuszku, można usmażyć kilka orzechów laskowych.Podajemy je wraz innymi bakaliami.
Jak podawać?
Przeznaczenie jest znane powszechnie. Poza tym smażonej skórki używamy do wszystkiego, co nam podpowie fantazja.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | dużo |