Omlet z pomidorami, bazylią i szynką - Przepis

Przepis kulinarny
Omlet z pomidorami, bazylią i szynką Zobacz 4 zdjęcia

To wersja dla głodniejszych. Lubiących wiele smaków w otoczce omletu.Taka porcja powinna zadowolić dorosłego i głodnego mężczyznę - jako drugie śniadanie.

Składniki:

- omlet (patrz omlet - przepis podstawowy),
- 5 dkg szynki,
- 1 pomidor,
- świeża bazylia (ew. inne świeże zioła),
- kilka łyżek sera żółtego (niekoniecznie),
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Bazylię rozrywamy na drobniejsze części. Pomidor obieramy ze skórki i dzielimy na drobniejsze cząstki.Szynkę kroimy na paski dowolnej szerokości. Ser ucieramy na tarce.

2) Na dosmażający się omlet wrzucamy listki bazylii w ilości wg własnego uznania.Dajemy im nieco czasu na to, by stały się ściętą częścią omletu.

3) Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni pozostałe składniki:pomidor i szynkę. Posypujemy tartym serem.

4) Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę.Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą.

5) Po 2-3 minutach zsuwamy ostrożnie na talerz i podajemy.

Jak podawać?

Do tej wersji można podać sałatę.

Uwagi:

Osobiście kładę składniki wypełnienia na omlet, gdy jest jeszcze dość wilgotny. Należy chwilę dłużej trzymać całość złożoną na patelni.

Nie zastępuję świeżych pomidorów keczupem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania10 min.
Porcje1
Kalorycznośćtrochę
Przybliżony koszt8 zł

Omlet z pomidorami, bazylią i szynką: Podobne przepisy

Omlet z pomidorami, bazylią i szynką: wypróbuj również

Powiązane Tematy