To wersja dla głodniejszych. Lubiących wiele smaków w otoczce omletu.Taka porcja powinna zadowolić dorosłego i głodnego mężczyznę - jako drugie śniadanie.
Składniki:
- omlet (patrz omlet - przepis podstawowy),
- 5 dkg szynki,
- 1 pomidor,
- świeża bazylia (ew. inne świeże zioła),
- kilka łyżek sera żółtego (niekoniecznie),
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Bazylię rozrywamy na drobniejsze części. Pomidor obieramy ze skórki i dzielimy na drobniejsze cząstki.Szynkę kroimy na paski dowolnej szerokości. Ser ucieramy na tarce.
2) Na dosmażający się omlet wrzucamy listki bazylii w ilości wg własnego uznania.Dajemy im nieco czasu na to, by stały się ściętą częścią omletu.
3) Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni pozostałe składniki:pomidor i szynkę. Posypujemy tartym serem.
4) Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę.Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą.
5) Po 2-3 minutach zsuwamy ostrożnie na talerz i podajemy.
Jak podawać?
Do tej wersji można podać sałatę.
Uwagi:
Osobiście kładę składniki wypełnienia na omlet, gdy jest jeszcze dość wilgotny. Należy chwilę dłużej trzymać całość złożoną na patelni.
Nie zastępuję świeżych pomidorów keczupem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 8 zł |