Tradycyjnie wydawany na początku lata. W plenerze. Na obiadach rodzinnych w pierwsze upalne dni czerwcowe;na werandach i tarasach. Najczęściej w towarzystwie sałaty skąpanej w śmietanie, z nieodłącznym o tej porze rokukompotem rabarbarowym. Przedziwny i jedyny w swoim rodzaju smak nadzienia przenikający upieczonego kurczaka,bez żadnych przypraw, jedynie z dodatkiem masła. Dzisiaj rzadko pojawiający się na otwarcie sezonu letniego,gdyż pojęcie "nowalijek" i "sezonu" na poszczególne dania staje się coraz bardziej anachroniczne. Przygotowaniedania wymaga czujnej obecności w kuchni. Rozgrzany piekarnik w upalny dzień jest szczególnym poświęceniem Pani domu.
Składniki:
- 1 kurczak o wadze 1,2 - 1,4 kg,
- 2-3 łyżki masła,
- sól.
Farsz:
- 150 g wątróbki drobiowej (lub cielęcej),
- 1 gruba kromka bułki wrocławskiej (lub jedna bułeczka) namoczona w mleku,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- sól (1/2 łyżeczki),
- pieprz,
- cukier (1/4 łyżeczki),
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 2 łyżki zimnej wody.
Potrzebne również będą nici bawełniane lub lniane.
Jak przyrządzić?
1) Kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Zostawiamy w chłodnym miejscu i przystępujemy do przygotowania farszu.
Farsz:
1) Masło ucieramy z jajkiem. Oczyszczoną z żyłek wątróbkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy jajecznej. Dokładamy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Rozcieramy całość starannie. Dosypujemy bułkę tartą w takiej ilości, by powstała dość spoista i gęsta masa. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
2) Dosypujemy posiekaną zieloną pietruszkę. Na koniec podlewamy farsz dwiema łyżkami naprawdę zimnej wody i mieszamy całość jeszcze raz starannie.
3) Powracamy do nasolonego kurczaka. Skrzydełka odcinamy do pierwszego stawu. Szyję wycinamy pozostawiając skórę. Odcinamy kuperek.
4) Kurczaka napełniamy dość ściśle przygotowanym farszem. Zaszywamy brzuszek lnianą lub bawełnianą nicią na okrętkę.
5) Skrzydełka krępujemy nicią od dołu tak, by przylegały do korpusu. Przy okazji dociskamy nicią szyję do dolnej części torsu,a następnie składamy nóżki opuszczając je i krępując nicią. Można to zrobić za pomocą jednego kawałka nici. Można użyć dwóch.
6) W foremce do pieczenia rozpuszczamy kilka łyżek wody z masłem. Wierzch kurczaka smarujemy masłem i wkładamy do średniogorącego piekarnika. Pieczemy go ok. 1 godz. W trakcie pieczenia polewamy sosem z dna formy. Możemy kurczaka przewrócić razna drugą stronę, na krótką chwilę. Jeśli sos zanadto wyparuje - podlewamy go wodą. Polewanie mięsa powtarzamy w miarę często.Dzięki temu mięso nie będzie wysuszone, a wierzch ładnie się przyrumieni.
Jak podawać?
Jeśli czas nam pozwala, to najlepiej kurczaka ostudzić i dopiero wówczas pokroić na cztery (lub sześć) części. W każdej z nich powinien znajdować się kawałek nadzienia. Usuwamy wszystkie nitki. Mięso podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem w formie, w której się piekł w piekarniku. Można go podać złożonego w całość i obłożonego dookoła ziemniakami. Sos oddzielnie w sosjerce. Najsmaczniejszy jest z wszelkimi sałatami przyrządzonymi na polski, tradycyjny sposób.
Uwagi:
Jeśli mamy do upieczenia kilka kurcząt - układamy je ciasno obok siebie w formie do pieczenia. Delikatnie obracamy na drugą stronę, aby nie poszarpać skórki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 15 zł |