Kurczak faszerowany po polsku - Przepis

Przepis kulinarny
Kurczak faszerowany po polsku Zobacz 8 zdjęć

Tradycyjnie wydawany na początku lata. W plenerze. Na obiadach rodzinnych w pierwsze upalne dni czerwcowe;na werandach i tarasach. Najczęściej w towarzystwie sałaty skąpanej w śmietanie, z nieodłącznym o tej porze rokukompotem rabarbarowym. Przedziwny i jedyny w swoim rodzaju smak nadzienia przenikający upieczonego kurczaka,bez żadnych przypraw, jedynie z dodatkiem masła. Dzisiaj rzadko pojawiający się na otwarcie sezonu letniego,gdyż pojęcie "nowalijek" i "sezonu" na poszczególne dania staje się coraz bardziej anachroniczne. Przygotowaniedania wymaga czujnej obecności w kuchni. Rozgrzany piekarnik w upalny dzień jest szczególnym poświęceniem Pani domu.

Składniki:

- 1 kurczak o wadze 1,2 - 1,4 kg,
- 2-3 łyżki masła,
- sól.

Farsz:
- 150 g wątróbki drobiowej (lub cielęcej),
- 1 gruba kromka bułki wrocławskiej (lub jedna bułeczka) namoczona w mleku,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- sól (1/2 łyżeczki),
- pieprz,
- cukier (1/4 łyżeczki),
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 2 łyżki zimnej wody.

Potrzebne również będą nici bawełniane lub lniane.

Jak przyrządzić?

1) Kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Zostawiamy w chłodnym miejscu i przystępujemy do przygotowania farszu.

Farsz:
1) Masło ucieramy z jajkiem. Oczyszczoną z żyłek wątróbkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy jajecznej. Dokładamy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Rozcieramy całość starannie. Dosypujemy bułkę tartą w takiej ilości, by powstała dość spoista i gęsta masa. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

2) Dosypujemy posiekaną zieloną pietruszkę. Na koniec podlewamy farsz dwiema łyżkami naprawdę zimnej wody i mieszamy całość jeszcze raz starannie.

3) Powracamy do nasolonego kurczaka. Skrzydełka odcinamy do pierwszego stawu. Szyję wycinamy pozostawiając skórę. Odcinamy kuperek.

4) Kurczaka napełniamy dość ściśle przygotowanym farszem. Zaszywamy brzuszek lnianą lub bawełnianą nicią na okrętkę.

5) Skrzydełka krępujemy nicią od dołu tak, by przylegały do korpusu. Przy okazji dociskamy nicią szyję do dolnej części torsu,a następnie składamy nóżki opuszczając je i krępując nicią. Można to zrobić za pomocą jednego kawałka nici. Można użyć dwóch.

6) W foremce do pieczenia rozpuszczamy kilka łyżek wody z masłem. Wierzch kurczaka smarujemy masłem i wkładamy do średniogorącego piekarnika. Pieczemy go ok. 1 godz. W trakcie pieczenia polewamy sosem z dna formy. Możemy kurczaka przewrócić razna drugą stronę, na krótką chwilę. Jeśli sos zanadto wyparuje - podlewamy go wodą. Polewanie mięsa powtarzamy w miarę często.Dzięki temu mięso nie będzie wysuszone, a wierzch ładnie się przyrumieni.

Jak podawać?

Jeśli czas nam pozwala, to najlepiej kurczaka ostudzić i dopiero wówczas pokroić na cztery (lub sześć) części. W każdej z nich powinien znajdować się kawałek nadzienia. Usuwamy wszystkie nitki. Mięso podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem w formie, w której się piekł w piekarniku. Można go podać złożonego w całość i obłożonego dookoła ziemniakami. Sos oddzielnie w sosjerce. Najsmaczniejszy jest z wszelkimi sałatami przyrządzonymi na polski, tradycyjny sposób.

Uwagi:

Jeśli mamy do upieczenia kilka kurcząt - układamy je ciasno obok siebie w formie do pieczenia. Delikatnie obracamy na drugą stronę, aby nie poszarpać skórki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4-6
Kalorycznośćtrochę
Przybliżony koszt15 zł

Kurczak faszerowany po polsku: Podobne przepisy

Kurczak faszerowany po polsku: wypróbuj również

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ... dla tradycyjnego pieczonego kurczaka. ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Zacznij tydzień ze smakiem - duszony kurczak z pomidorami!

... Kurczak to pyszne i ciekawe danie, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów, według niekończących się pomysłów. A co możemy zaproponować na już coraz bardziej chłodne, jesienne popołudnia ... i wieczory? Na rozgrzewkę dobry byłby ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Jamajski kurczak Jerk

... Chyba najbardziej popularnym mięsem w Polsce (w wersji smażonej bądź pieczonej) jest kurczak. To prawda, jeśli wskazać tradycyjną polską potrawę, to bez zawahania powiemy: schabowe. Jednak nie da sie ... ukryć, że tak zwane mięso białe jest ...

dawno temu

Farsz do kurczaka

... Na pewno nie raz zachwycałaś się zapachem pieczonego kurczaka roznoszącym się po okolicy, gdy głodna wracałaś z pracy i przysięgałaś sobie, że w następny weekend spróbujesz go przyrządzić ... poniższy artykuł, a zaczniesz tęsknić za zapachem ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... importowane, chwaląc ich walory smakowe, a zapominając o wielu gatunkach polskich, których mogliby pozazdrościć nam najwięksi smakosze. Otóż okazuje się, że dużym uznaniem cieszy się szczupak ... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako ...

dawno temu

Kurczak z ananasem

... kulinarnych, nie traci zwolenników. Żeberka w kapuście kiszonej, rosół z włoszczyzną, kurczak ze szpinakiem albo kotlet mielony w towarzystwie surówki z buraków to tylko niektóre z pozycji, jakie ... najczęściej goszczą w naszych domach. Wraz ze ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Kurczak z pesto

... Kurczak nie musi być nudną potrawą. Podając go z wyśmienitym sosem pesto i makaron stworzysz obiad, którym nie pogardziłby żaden Włoch. A przy okazji masz gwarancję pożywnego, zdrowego i smacznego posiłku. Jak przyrządzić kurczaka z pesto? ... ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Potrawy z kurczaka

... Większość z nas wyżej ceni sobie mięso czerwone niż drób. Całkiem niesłusznie, bo piersi kurczaka mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Drób to przede wszystkim źródło wysokowartościowego ... białka, poza tym posiada rozmaite rodzaje i ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... Co jest doskonałym pomysłem na niedzielny obiad, przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę we dwoje lub piknik z dziećmi? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna – pieczony kurczak ... . To niezastąpione w wielu sytuacjach ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Kotleciki z kurczaka

... Chcesz zaserwować swojemu maluszkowi pyszne, delikatne mięso z kurczaka bądź indyka? Zrób to w nietypowy sposób. Kapusta pekińska to bardzo intrygujący składnik kotlecików i tak samo trafiony ... - przekonaj się sama! Te proste kotleciki z ...

dawno temu

Powiązane Tematy