Składniki:
Duży kurczak ok. 2 kg, duża cytryna, kilka gałązek rozmarynu (ew. susz.), małe ziemniaki, przyprawy, jarzyny: fasolka szparagowa, brokuły, cukinia, papryka strączkowa, czosnek (cała główka), cebula szalotka (ew. zwykła), małe buraki (i inne dostępne jarzyny sezonowe, np. brukselka, kalafior ...).
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzewamy w temperaturze 230 st. C. Kurczaka myjemy w środku i na zewnątrz, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy do wnętrza kilka gałązek rozmarynu, czosnek w łupinie, nacieramy solą, słodką papryką. Cytrynę gotujemy ok. 1 min, nakłuwamy widelcem i wkładamy do wnętrza kurczaka. Tak przygotowanego, wkładamy do piekarnika na dużej płaskiej blasze wysmarowanej tłuszczem (np. oliwą). Pieczemy ok. 50-60 min. Jarzyny po wymyciu osuszamy i pokrojone na duże kawałki wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Mieszając, dusimy w ten sposób ok. 3 minut. Uwaga: buraczki, fasolkę, brukselkę i inne twardsze jarzyny dobrze jest zblanszować we wrzącej wodzie. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, większe dzielimy na kawałki (połówki lub ćwiartki). Po 50-60 min pieczenia kurczaka w piekarniku na blachę wysypujemy ziemniaki i posypujemy cząbrem. Po bokach blachy rozkładamy jarzyny, a na środku pozostaje kurczak. Jarzyny polewamy przygotowanym sosem. Na ziemniaki i resztę rozkładamy ząbki czosnku w łupinkach. Całość wkładamy do piekarnika na jeszcze ok. 40 minut. Sos (dressing): 4 ząbki czosnku rozetrzeć na szczypcie soli, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszać na papkę. Dodać 1 łyżkę octu winnego i 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, łyżeczkę cukru. Dodać przyprawy po szczypcie: oregano, bazylia, rozmaryn (mocno utarte), wszystko dobrze wymieszać! Podajemy na stół całą blachę.
Potrzebne przybory:
patelnia, blacha z piekarnika, ostry nóż itp...
Jak podawać?
Najlepiej blachę położyć na środku stołu, tak by każdy mógł sobie nałożyć ulubiony kawałek.
Uwagi:
Potrawa dość pracochłonna, ale warta wypróbowania!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Autor | krzyś |