Składniki:
Starty żółty ser, 2 łyżki śmietany, 2 kostki rosołowe warzywne, ok. 0,5 l wody, mąka, zioła prowansalskie (w sezonie najlepiej używać świeżych ziół), sól, pieprz (ja używam jeszcze minikosteczek Knorra 1 czosnkowa + 2 bazyliowe).
Jak przyrządzić?
We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. W słoiku mieszamy wodę z mąką i wlewamy to do wywaru, zagęszczając sos. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Stopniowo dodajemy tarty (lub drobno pokrojony, np. w paski) żółty ser i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i na końcu zioła.
Potrzebne przybory:
garnek, trzepaczka rózgowa lub łyżka do mieszania, słoik
Jak podawać?
Doskonały do makaronu świderki lub do warzyw, np. brokułów.
Uwagi:
Po ostygnięciu przed kolejnym podaniem należy sos podgrzać, bo zostawiony gęstnieje i przestaje być sosem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | herooo17 |