Sos serowy (autor herooo17) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Starty żółty ser, 2 łyżki śmietany, 2 kostki rosołowe warzywne, ok. 0,5 l wody, mąka, zioła prowansalskie (w sezonie najlepiej używać świeżych ziół), sól, pieprz (ja używam jeszcze minikosteczek Knorra 1 czosnkowa + 2 bazyliowe).

Jak przyrządzić?

We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. W słoiku mieszamy wodę z mąką i wlewamy to do wywaru, zagęszczając sos. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Stopniowo dodajemy tarty (lub drobno pokrojony, np. w paski) żółty ser i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i na końcu zioła.

Potrzebne przybory:

garnek, trzepaczka rózgowa lub łyżka do mieszania, słoik

Jak podawać?

Doskonały do makaronu świderki lub do warzyw, np. brokułów.

Uwagi:

Po ostygnięciu przed kolejnym podaniem należy sos podgrzać, bo zostawiony gęstnieje i przestaje być sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autorherooo17

Sos serowy (autor herooo17): Podobne przepisy

Sos serowy (autor herooo17): wypróbuj również

Powiązane Tematy