Syrop orzechowy

Przepis kulinarny

Składniki:

Orzechy włoskie, cukier.

Jak przyrządzić?

Orzechy zielone zerwać z drzewa pod koniec czerwca. 1 kg orzechów pokroić na małe kawałki. One są jeszcze miękkie i jest w środku dużo mleczka. Umieścić pokrojone orzechy w słoju, następnie zasypać je kilogramem cukru. Odstawić słój w ciemne miejsce na dwa-trzy tygodnie, co pewien czas mieszając. Po utworzeniu się dużej ilości syropu odlać go przez sitko, a resztę wyrzucić. Syrop zlać z powrotem do słoja i po dwóch dniach zlać go do butelek, pozostawiając na dnie lekki osad.

Uwagi:

Syrop można stosować jako lek na biegunkę lub na niestrawności żołądkowe. Można go rozcieńczyć spirytusem - to będzie nalewka orzechowa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Autorromuald

Syrop orzechowy: Podobne przepisy

Syrop orzechowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy