Składniki:
Piersi z kurczaka, olej, masło, papryka ostra w proszku, fasolka szparagowa świeża bądź mrożona, śmietana 18% kwaśna, 2 łyżki mąki, kostka mięsna (ja daję Winiary), cebula czerwona, sól, pieprz, ew. czosnek, koperek.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Przełożyć na talerz. Pierś pokroić w kostkę, oprószyć papryką (uważać, by nie przesadzić, zwłaszcza z ostrą!), podsmażyć na tłuszczu pozostałym z cebuli (jeśli jest go za mało, dolać oleju), tak by mięso puściło sok, lecz się nie usmażyło (będzie twarde). W garnuszku porcelanowym rozpuścić kostkę mięsną, zostawić do ostygnięcia. Na osobnej patelni rozgrzać kilka łyżek masła, dorzucić mąkę, podsmażyć. Dolać chłodnego bulionu z kostki, wymieszać, dolać śmietanę i usmażoną cebulę (jeśli ktoś lubi, może być czosnek, koperek), znów wymieszać. Przelać całość do garnka. Osobno ugotowaną fasolkę szparagową odcedzić, dorzucić do sosu i mięsa. Gotować całość na małym ogniu ok. 10-15 min, żeby składniki "przeszły" sobą. Podawać z grubszym makaronem.
Potrzebne przybory:
2 patelnie (jeśli się uprzemy, wystarczy jedna), garnek, drewniana łyżka, deska do krojenia, nóż, talerzyk, kubek
Jak podawać?
Z grubszym makaronem (polecam penne lub świderki).
Uwagi:
Danie jest banalnie proste i cudownie pyszne. Wiem, że wiele osób używa do sosu śmietanowego słodkiej śmietany, ja używam takiej zwykłej, 18% i uważam, że właśnie dzięki jej kwaskowatości smak sosu jest tak niezwykły. Kostka, o której mówię w przepisie, nie powinna być wg mnie kostką o smaku rosołu. Mięsna daje zdecydowanie lepszy smak! Specjalnie nie podaję też dokładnych ilości składników, bo każdy wie, ile mu potrzeba porcji i na pewno dostosuje ilość składników. Polecam to danie serdecznie, jest ono jednym z moich ulubionych i jest naprawdę bardzo, bardzo proste do wykonania i przepyszne. Białe, lekkie wino pasuje do niego idealnie!Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | edynka |