Składniki:
Mleko, mąka, jajko, szpinak (mrożony), kostka bulionowa wołowa, kostka żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Ciasto: smażymy naleśniki. Polecam cieńsze (szklanka mąki, jedno jajko i mleka dolewamy do uzyskania masy). Nadzienie: wkładamy zamrożony szpinak do garnka, podlewamy odrobiną wody, żeby się nie przypalił lub jeśli mamy czas, to zawsze można odmrozić w opakowaniu "siłami natury". Kostkę sera kroimy drobniutko i wrzucamy do odparowanego szpinaku. Ser ma za zadanie "skleić" szpinak. Kiedy już zrobi się z tego masa, doprawiamy do smaku kostką bulionową i tradycyjnie smarujemy naleśniki, zawijamy i smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, mikser
Jak podawać?
Można posypać naleśniki mieloną słodką papryką, bardziej dla efektu wizualnego.
Uwagi:
Jak wspomniałam wcześniej, przed dodaniem sera szpinak trzeba odparować i to tak naprawdę solidnie. Kiedy już ser się roztopi, zaczyna się walka z czasem, ponieważ masa zastyga i jeśli długo leży, nie nadaje się do niczego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | ujmos |