Składniki:
Filiżanka pokrojonej cebuli, konserwowe chili zielone, posiekane (1 papryczka), łyżka posiekanego czosnku, pół filiżanki soku pomidorowego, łyżka przecieru pomidorowego, szklanka rosołu drobiowego (może być z kostki), 8 łyżek przyprawy chili California w proszku, 2 łyżeczki soli, półtorej łyżki przyprawy SaSon Accent Original, łyżeczka tabasco, 1,2 kg wołowiny pokrojonej w kostkę, 100 g kiełbasy wieprzowej, 2 łyżki przyprawy chili New Mexico, 3 łyżki zmielonego kminu rzymskiego (kumin, ew. cumin), 1 łyżka przyprawy chili hot New Mexico, 2 łyżki soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
W garnku zmieszaj cebulę, zielone chili, czosnek, sos pomidorowy, przecier pomidorowy, rosół, 6 łyżek przyprawy chili, sól, 1 łyżkę SaSon Accent i Tabasco. Duś na wolnym ogniu przez godzinę. Zrumień wołowinę i kiełbasę na rozgrzanej patelni, odłóż na bok. Dodaj do garnka pozostałe dwie łyżki chili. Dodaj do garnka wołowinę i kiełbasę, duś na wolnym ogniu 30 min. Jeżeli za gęste, podlej rosołem. Dodaj New Mexico chili i 2 łyżki kminu rzymskiego, duś na wolnym ogniu 45 min. Dodaj pozostały SaSon Accent, kmin, ostre chili i sok z cytryny. Gotuj 45 min, w razie potrzeby podlej rosołem. Dodaj soli do smaku i podawaj. Smacznego!
Potrzebne przybory:
garnek do chili, najlepiej żeliwny
Jak podawać?
Z dowolnym pieczywem na bazie mąki kukurydzianej, lekkim piwem typu Corona lub Miller. Przepis mistrzowski z 2003 roku.
Uwagi:
Przepis w naszej rzeczywistości należy zmodyfikować i wprowadzić osiągalne przyprawy. Mieszanki różnych chili są osiągalne, ale SaSon Accent raczej nie. Głównym jego składnikiem jest suszona kolendra, sól, sproszkowane chili, kumin, oregano, wyciąg z papryki dla barwy, wyciągi z cebuli i czosnku i glutaminian sodu. Taka hiszpańska vegeta.http://www.amazon.com/Accent-Sa-Son-Original-Seasoning-20-Count/dp/B000HQMOUGJeśli kto uparty, to powyżej adres, gdzie można kupić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | toskoczy |