Składniki:
3 bakłażany, 4 pomidory, seler naciowy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek(bez niej danie nie ma smaku), ser żółty -najlepiej parmezan.
Jak przyrządzić?
Bakłażany kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm (może być wzdłuż lub na skos), solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby puściły sok. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pokrojonego selera naciowego, a gdy już zmięknie, pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię - dusimy całość kilka minut.Bakłażany osuszamy z soku na ręczniku papierowym i każdy z osobna smażymy na oliwie z oliwek, tak żeby się przyrumieniły. W szklanym naczyniu do zapiekania układamy warstwami na zmianę: bakłażany i uduszone pomidory. Wierzch posypujemy serem żółtym i zapiekamy, aż się zrumieni - ok. 20 minut w 180 st.
Jak podawać?
Danie jest palce lizać! Nie obejdzie się bez półwytrawnego czerwonego wina.
Uwagi:
Obowiązkowo na 2 minuty przed wyjęciem naczynia z bakłażanami wrzucam do piekarnika małe ciabatty - dla każdego uczestnika uczty po jednej. Taka ciepła i chrupiąca ciabatta idealnie nadaje sie do zagarniania oliwy z oliwek, która wypływa z bakłażanów.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Pittka |