Składniki:
Pasek żeberek (jeśli mniejszy, to dwa), przyprawa kucharek czy vegeta, 2-3 duże cebule, 1/2 szkl. wody, ok. 1-1,5 kg kiszonej kapusty.
Jak przyrządzić?
Pasek żeberek pokroić na paski, przprawić, np. vegetą czy przyprawą kucharek, obsmażyć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu jedno obok dugiego, nie zlewać tłuszczu z żeberek do kapusty. Kapustę kiszoną ok. 1-1,5 kg (uzależnione od pojemności naczynia, w którym się piecze żeberka z kapustą) opłukać i wyłożyć surową na podsmażone żeberka, lekko posypać przyprawą np. kucharek, podlać wodą ok. 1/2 szkl. Na kapustę wyłożyć lekko podsmażoną cebulę 2-3 spore sztuki. Przykryć i piec w piekarniku ok. 2 godz. w temp. 180 st. Może się lekko przypalić kapusta - nawet wskazane. Po upieczeniu samą kapustę lekko wymiesząć, przykryć i zostawić do następnego dnia. Nazajutrz wymieszać i podgrzać. Mało pracy, a jest rewelacyjna.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | ala-z |