Składniki:
15 dag grubego makaronu, np. kolanka, rurki, 1 duży por, 3-4 pomidory, 1-2 łyżki masła lub margaryny, 10 dag twardego żółtego sera, słodka mielona papryka, sól, pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku.
Jak przyrządzić?
W osolonej wodzie ugotować makaron. Pora oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, pomidory w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić talarki porów, usmażyć, aż będą szkliste, dodać pomidory, poddusić 2-3 min, przyprawić do smaku papryką, pieprzem i solą. Dodać odcedzony makaron, delikatnie wymieszać razem i posypać startym serem. Przykryć szczelnie i podgrzewać ok. 5 min do rozpuszczenia się sera. Gotowe danie posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia, łyżka, durszlak
Jak podawać?
Najlepiej na gorąco, chociaż kiedy były upały, podawałam dość mocno przestudzone (ale wtedy bez sera) i też było pyszne.
Uwagi:
Do podstawowego przepisu można dodać to, co "znajdziemy w lodówce", np. pokrojoną w kostkę i podsmażoną wędlinę, szynkę, resztki mięsa z wcześniejszego obiadu, pieczarki, koncentrat pomidorowy, różne inne przyprawy, co kto lubi i co ma pod ręką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | SoniaG |