Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju, 2 szklanki ryżu, vegeta, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać olej z tuńczyka i postawić na ogniu. Wsypać ryż, vegetę i pieprz i podsmażyć na oleju około 3 minut, mieszając. Następnie dolać wodę do wysokości 1,5-2 cm nad powierzchnią ryżu. Lekko zamieszać, włożyć tuńczyka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, nie mieszając. Gdy woda wyparuje, potrawa gotowa. Zamieszać, wyłożyć na talerz.
Jak podawać?
Można polać naturalnym jogurtem lub sosem tzatziki. Zasadniczo sos tzatziki składa się zposzatkowanych kawałków świeżego ogórka, rozdrobnionego czosnku, gęstego jogurtu, przypraw (sól, pieprz).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Ula |