Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, 2 łyżeczki oleju, 0,5 kostki margaryny, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg białego sera, 2 budynie śmietankowe (100 g), 6 żółtek, 1 litr mleka, 2 szklanki cukru. Pozostałe składniki: 6 białek, 100 g wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 30 min. Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę wyłożyć równomiernie ciasto. Składniki masy serowej w oddzielnym naczyniu zmiksować ok. 7 min., tak aby powstała jednolita masa. Otrzymaną masę wlać na przygotowane ciasto. Ubić 6 białek z 6 łyżkami cukru na sztywną masę. Białka delikatnie wymieszać z 100 g wiórków kokosowych. Tak przygotowane białka wyłożyć dużą łyżką na wierzch masy serowej. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Potrzebne przybory:
blaszka do pieczenia, mikser
Jak podawać?
Ciasto należy podać po wystygnięciu, krojąc porcje wg uznania.
Uwagi:
Ciasto przed upieczeniem jest płynne, należy uważać w momencie wkładania do piekarnika. Polecam sernik.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 130 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Madzia |