Składniki:
1 opakowanie makaron świderki kolorowe (lub jakikolwiek inny, np. lasagne), 1 spory brokuł, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 3 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, olej lub oliwa, oregano, bazylia, kolendra (ziarna), pieprz ziołowy, pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa, mąka, masło, bulion z kury, mleko, żółty ser 100 g starty na tarce.
Jak przyrządzić?
Zagotować i zahartować makaron (lepiej nie dogotować, niż rozgotować). Sos: na dobrze rozgrzany olej na patelnię wrzucić drobno zmiażdżone orzechy i uprażyć, zdjąć. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na nowym oleju, wrzucić drobno krojonego brokuła do cebuli i dusić (ok. 10 min). Dodać zioła: łyżeczkę kolendry, łyżeczkę pieprzu ziołowego, dwie łyżeczki oregano, dwie łyżeczki bazylii. Trochę to podsmażyć i dorzucić zmiażdżony czosnek. Zamieszać, przykryć, zdjąć z ognia. Beszamel: przygotować bulion (pół kostki rosołu rozpuścić w szklance wrzątku). Na patelnię dać dwie łyżki masła, stopić, dorzucić dwie łyżki mąki i lekko zrumienić, mieszając. Powoli wlać bulion, ciągle mieszając, powinno lekko zgęstnieć. Wlać szklankę zimnego mleka, rozmieszać, dorzucić łyżeczkę gałki muszkatołowej, łyżeczkę białego pieprzu i odrobinkę soli. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, skręcić ogień na minimum i pozostawić do zgęstnienia na wolnym ogniu. Ułożyć 1/3 makaronu w naczyniu żaroodpornym, na to połowę brokułów, na to 1/3 beszamelu i jeszcze raz od początku. Na wierzch wrzucić ostatnią 1/3 makaronu, 1/3 beszamelu i zasypać serem tartym. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 160 stopniach ok. 45 minut.
Potrzebne przybory:
dwie patelnie, wyciskacz do czosnku, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Można podawać z sosem czosnkowym (duży jogurt naturalny, pięć dużych łyżek majonezu, dwie kopiate łyżeczki ziół prowansalskich, jedna łyżeczka majeranku, odrobina cukru, trzy wielkie ząbki czosnku przeciśnięte).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 duże |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | korfia |